Eurorégiós együttműködés

Eurorégiós együttműködés
Nagyvárad – Kedden a megyeháza nagytermében tartották a Hajdú-Bihar-Bihor Eurorégió idei első tanácsülését. A résztvevő felek megújították az entitás szervezeti és működési szabályzatát, és elfogadták az Operatív Programot.

A Hajdú-Bihar- Bihor Eurorégió 2008. évi első tanácsülésén a romániai oldalt Kiss Sándor megyei önkormányzati elnök, Biró Rozália alpolgármester, Szabó Ödön megyei tanácsos és Theodor Petroni, a Bihar Megyei Tanács Európai integrációs és regionális fejlesztési osztályának a vezetője képviselte legmagasabb szinten, a határ magyarországi részéről többek közt Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Mazsu János, a debreceni Európai Integrációs Bizottság elnöke, Fodor András, az Eurorégió Ház Kht. ügyvezető igazgatója és Blaskó Szilvia, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Regionális fejlesztési osztályának a vezetője volt jelen.

A tárgyalások során a felek arra a megállapításra jutottak, hogy módosítani kell az entitás szervezeti és működési szabályzatát, hatékonyabbá és rugalmasabbá téve ezt. A túlméretezett bürokrácia kiküszöbölésére törekedve elhatározták: csökkentik a bizottságok számát, fokozottabb érdeklődést tanúsítanak az Európai Uniós ügyek iránt, és nagyobb figyelmet fordítanak a hattérintézmények szerepére. A szintén kedden elfogadott Operatív Program értelmében ugyanakkor négy határon átívelő munkacsoport fog alakulni (kulturális, oktatási, szociális és gyermekvédelmi), melynek tagjai mindent megtesznek majd a sikeres pályázás érdekében.

Ciucur L. Antonius