„Európának szüksége van Tőkés Lászlóra”

„Európának szüksége van Tőkés Lászlóra”

Erdély – „Nem Tőkés Lászlónak van szüksége az EU-képviselői tisztségre, hanem Európának van szüksége Tőkés Lászlóra”, fogalmazott a Szalacson tartott kampánygyűlésenTasó László  nyíradonyi polgármester, FIDESZ-képviselő.

Mintegy 70–80-an gyűltek össze vasárnap este a szalacsi kultúrházban, hogy részt vegyenek a Tőkés László EU-képviselő jelölt kampánystábja által meghirdetett gyűlésen. (A püspök, aki a gyűlést megelőző egyházmegyei presbiteri konferencián még jelen volt, az összejövetel előtt Sepsiszentgyörgyre utazott, ahol hétfőn Orbán Viktort fogadta.) A megjelenteket Rencsik Ferenc, a Magyar Polgári Egyesület (MPE) helyi elnöke köszöntötte, majd az Örökzöld Asszonykórus énekszámai után sorban szót adott a vendégeknek.

Az egyetemes értékekért

Szilágyi Zsolt kampányvezető előbb ismertette, hogy milyen „ellenszélben” kellett összegyűjteni a támogató aláírásokat a püspöknek, akinek szerinte, a választási küszöb-különbség miatt, kétszer annyi esélye van a sikerre, mint az RMDSZ-nek. Tőkés László az erdélyi magyarság egyetemes értékeiért áll ki, és ezen értékek szem előtt tartóinak nem lehet kérdés, kire szavazzanak, mondta Szilágyi Zsolt. A jövő vasárnapi nem egyszerűen szavazás lesz, hanem egy kiálltás, amivel a romániai magyarság kifejezheti, miként gondolkodik a nemzetről, Európáról, vélte Tasó Lászlónyíradonyi polgármester, FIDESZ-képviselő, aki szerint Magyarország nagyrésze a püspöknek szurkol. Tolnay István egyházkerületi tanácsos a püspökkel még a ’80-as évek derekán kezdődött munkakapcsolatára, majd az iskola- és egyetemalapításra emlékezett. A gyűlés közben érkezett meg Schöpflin György, a FIDESZ EU-képviselője, aki felszólalásába úgy fogalmazott, hogy Tőkés László az európaiság megtestesítője, a romániai magyarságnak pedig akkor is fontos a közelgő választás, ha most csak 1,5 évre választanak képviselőket. Hozzáfűzte azt is, hogy tisztában kell lenni vele: a romániai politikai kérdések elsősorban Bukarestben dőlnek el.

Van, aki nem meri…

A felszólalások után Szilágyi Zsolt köszöntötte Porsztner Sarolta polgármestert (aki a maga során viszont üdvözölte a község vendégeit), örömének adva hangot, hogy Szalacson fogadták a kampány-rendezvényt. Bár nem nevesített, elmondta: volt olyan „református polgármester”, aki, bár szerette volna, nem merte meghívni a püspököt, mert „fentről leszóltak neki”, hogy akkor nem kap több pénzt fejlesztésekre. A kérdések rendjén ketten kértek szót, igaz, ők nem kérdeztek, hanem véleményt nyílvánítottak. Bordás István és Wallner András a nagyváradi MPE tagjaiként tettek hitet a püspök mellett, majd zárszóként Szilágyi Zsolt összegzett: nem mindegy, kit küldünk harcba érdekeinkért, hiszen „többet ér egy oroszlán, mint két nyuszi”. Végezetül Rencsik Ferenc olvasta fel Wass Albert Üzenet haza című versét, s a gyűlés a himnusz éneklésével zárult.

 

Rencz Csaba