Európai volt kormányfők vonatainak kiállítása

Európai volt kormányfők vonatainak kiállítása
A gőzmozdony tökéletesítésében élenjáró, Stephenson-ra emlékezve idén szeptember 15-16-án hetedik alkalommal kerül megrendezésre a „Közép-európai Mozdony Grand Prix” a budapesti Vasúttörténeti Parkban.

A magyar mozdonyvezetők legjobbjai mellett Anglia, Ausztria, Csehország, Románia, Szlovákia, Horvátország, Szerbia, és – idén először – Lengyelország ill. Magyarország legnagyobb rutinnal rendelkező gőzmozdonyvezetői mérkőznek meg. A mozdonyverseny során nemcsak gyorsaságukat, de ügyességüket is összemérik az angol posta, a sörmenet és a tűzoltás – kisasszonyok kiszabadítása versenyszámokban. A mozdonyok erőpróbája alkalmával 9 ország vasparipáival versengenek a „Vándorserlegért” és az idei „Mozdonyszépe” címért.

A gőzmozdonyversenyt egy nagyszabású gasztronómiai eseménnyel kötjük össze: a III. Nemzetközi Étkezőkocsi Találkozóval. A találkozóra eddig 5 ország jelezte részvételi szándékát, mely szerint a nemzetek konyhái 6 étkezőkocsival mutatkoznak be.

Az esemény különlegessége az a kiállítás, amely Európa volt híres vezetőinek vonataiból áll, nevezetesen a Szerb Tito, a Cseh Masaryk vonata, vagy a magyarországi történelemből fennmaradt vasúti kocsik közül Kádár vonata a „Kék nyíl”, ill. Horthy Miklós 54-es pályaszámú termeskocsija és Maybach Zeppelin autója, melyet 1937-ben kapott Németországból. A külföldi mozdonyok és kocsik csak szeptember 15-16-án, a magyar vonatkozású kormányzati darabok kiállítása szeptember 30-ig megtekinthető Budapesten, a Tatai út végén található Vasúttörténeti Parkban.