Európai uniós témákkal kampányol az RMDSZ

Akt.:
Európai uniós témákkal kampányol az RMDSZ
Nagyvárad- Vasárnap Bihar megyében, valamint Nagyvárad járt Kelemen Hunor RMDSZ szövetségi elnök, kormányfő-helyettes, kulturális miniszter. Délelőtt a Sas-palotában tartott sajtótájékoztatót.

Vasárnap Nagyváradon Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke kifejtette: már a kampány elején, az induláshoz szükséges aláírások összegyűjtése után elhatározták, hogy csakis és kizárólag európai uniós témákra fognak koncentrálni korteshadjáratuk során. Döntésüket belső, nem feltétlenül a nyilvánosságnak szánt felmérésekre alapozták, melyek kimutatták, hogy az emberek igenis érdeklődnek az uniós problémák iránt, például kíváncsiak arra, milyen mezőgazdasági források pályázhatóak meg, hogyan működnek az intézmények, milyen brüsszeli pénzforrások állnak a rendelkezésre infrastrukturális jellegű beruházásokhoz, illetve milyen megoldást nyújt az EU kisebbségvédelemmel kapcsolatos problémákra. Úgy fogalmazott: emellett célul tűzték ki, hogy partnereket keressenek az őshonos kisebbségek jogainak érvényesítése érdekében, ugyanis lehet, hogy annak idején, az ötvenes években gazdasági érdekek vezették a Szén- és Acélközösség, majd a Közös Piac létrejöttét, de az elmúlt évtizedekben, években az Unió sokat változott, és várhatóan lesznek reformok ezután is, hiszen az identitásmegőrzéssel kapcsolatok gondok orvoslása stabilitáshoz vezet, és a kisebbségvédelem is legalább olyan fontos, mint az uborka görbülete vagy a hagyományos disznóvágás kérdése.

Marad az RMDSZ

A politikus szerint azért jó ott lenni az európai parlamentben, mert várhatóan a közeljövőben nőni fog a szerepe, akárcsak az uniós intézményekké. Az elmúlt évek pozitív hozadékaként említette, hogy az RMDSZ tevékenységének köszönhetően belekerült az Európai Néppárt (EPP) programjába a kisebbségvédelem.

Belpolitikai ügyekre át térve hangsúlyozta: noha csupán két hónap elteltével nem érdemes mérleget készíteni, meggyőződése, hogy jó irányba haladnak a dolgok. Minden adat arra utal, hogy folytatódik a gazdasági növekedés, és ezt körülbelül már jövőre érezni fogják a lakosok a zsebükön. Az arra vonatkozó újságírói kérdésre, hogy szerinte mi az esélye annak, hogy ismét összeáll a Szociálliberális Unió (USL) azt felelte: „nem hisz a mesékben”, egyébként pedig radikális változásokra nem kell számítani a kormányban, mert Victor Ponta miniszterelnök sem akarja, hogy az RMDSZ kikerüljön onnan.

A sajtótájékoztató végén Kelemen Hunor oklevelet adott át Bátori Géza borsi polgármesternek, mellyel díjazta, hogy a község 20 uniós projektben vett részt.

Ciucur Losonczi Antonius