Európai uniós pályázatok: lenne pénz, de még sincs…

Akt.:
Európai uniós pályázatok: lenne pénz, de még sincs…
Bőségesen kínált pénzt sok fejlesztésre az Európai Unió, sokszor mégsem sikerül élni ezzel Bihar megyében sem. Zárul egy támogatási időszak, ennek kapcsán összegezték, hogy állunk. Felemás a helyet.

Sok milliárd eurónyi támogatást kínál az EU, ám ezek jelentős része megyénkben is felhasználatlanul marad. Idén lehet utoljára költségtámogatásokat igényelni a 2007–2013 között benyújtott uniós pályázatok révén (aztán persze jön majd a következő költségvetési-támogatási időszak, de ez lezárul) – ennek kapcsán a Bihar Megyei Vidékfejlesztési Ügynökség átfogó összesítést készített arról, mi az ábra nálunk e témakörben. Az adatokat az úgynevezett Prefektúrai Kollégium tegnapi ülésén ismertették. Ez a megyefőnökség és az ő felügyelete alá tartozó összes megyei közintézmény vezetőinek, valamint a megyebeli polgármestereknek a fóruma – az üléseiken egyrészt egy-egy közintézmény szokott beszámolni tevékenységéről, másrészt szabadon felvethető konkrét gondok. A testület ezúttal Váradról kihelyezve tartotta tanácskozását, a szentmártoni polgármesteri hivatal nagytermében.

Lemaradóban

Nos, ami az Európai Unió által kínált támogatások agrárszektorra és vidékfejlesztésre vonatkozó szegmensét illet, a pénzek lehívásában összességében a sereghajtók között van Bihar megye. Az összesítés szerint a pénzek 81%-át sikerült megszerezni térségünkben, ami nem számít jó eredménynek. Pedig az EU a jelzett időszakra csak e témakörben 9 milliárd eurót adna fejlesztésre Romániának.
A kimutatások szerint Bihar megyében 4036 projektre sikerült szerződést kötni, vidékfejlesztési és agráriumbeli témakörökben. A legnépszerűbb témakör a fiatal mezőgazdászok által vállalkozásindításra kért támogatásoké, ezek száma növekszik: a vizsgált időszakban Biharban 859 ilyen projektet szerződtek le, 23,5 millió euró összértékben. Agráriumbeli korszerűsítésre 161 projektet, 54 millió euró összértékben, infrastrukturális beruházásokra 17-et, 16,9 millió euró értékben. A megszűnés által fenyegetett farmokra 2270 esetben kértek támogatást, 17 millió összértékben. Mikrovállalkozásokra 484 projekt érkezett, 59 millióra, faluturisztikai projektből 105 van a megyében, 11 millió eurót kapnak ezekre, míg vidékfejlesztésre 105, 95 millióval.
Ugyanakkor visszahúzó tényező, hogy sok projekt szerződését végül fel kell bontani, mivel sokan képtelenek akár az önrészt is előteremteni ezekre.

Újak jönnek

Egyébként az országban mintegy 1,1 millió, agrártámogatásban részesülő hazai gazda van, de ez mindössze egyharmada a ténylegesen mezőgazdasággal foglalkozó gazdatársadalomnak. Rövidesen Romániában is meghirdetik a 2015–2020-as időszakra vonatkozó új mezőgazdasági uniós pályázatokat. A területalapú támogatások összegének növelése mellett az új projektekben jelentkező legfontosabb változás a gazdák szövetkezési kedvének ösztönzése, a fiatalok és a családi vállalkozások támogatása. Az uniós tagállamok közül Románia lehet az egyik fő kedvezményezettje a 2014–2020-as európai uniós költségvetési tervezetnek, hacsak uniós szinten nem döntenek úgy, hogy esetleg csökkenti a mezőgazdasági támogatásokat.

Visszaköszön a referendum

A Prefektúrai Kollégium tegnapi ülésén a fő napirendi pont az uniós támogatások itteni megszerzésének ismertetése volt, ugyanakkor felmerült a Várad és Szentmárton összeolvadásáról tartott, és Váradon kétszer bukott népszavazás ügye is. Claudiu Pop prefektus ugyanis hiába kérlelte a jelen lévő polgármestereket, hogy szabadon, bármilyen gondról kérdezzék a közintézményi vezetőket, hiszen ezért is gyűltek össze, senki nem jelentkezett. Pop szerint ez inkább „a szégyenlősséget mutatja, semmint az, hogy ne lennének gondok”, és a helyzet mentése érdekében találomra Florian Serachoz fordult, aki volt PSD-s parlamenti képviselő és ex-prefektus, most pedig a Szentmártonhoz tartozó Félixfürdőn történő fő beruházásokért is felelős Turism Felix rt. menedzsere. Arra a kérdésre, hogy van-e valami közérdekű gondja, Serac egyetlen, dühös és ironikus mondattal válaszolt: „Az én gondjaimat megoldották Nagyvárad szavazói, a múlt vasárnap”. Azonban ennek kapcsán téma lett az ülésen, hogy fejlesszék tovább Félixet és a Püspökfürdőt, az elmaradt fúzió után. A felvetések lényege az volt, hogy a jövőben az eddiginél intenzívebben próbálnak uniós támogatásokat szerezni. Mint ismeretes, az sem kizárt, hogy újabb referendum lehet a fúzióról Váradon, a jövő évi önkormányzati választásokkal egy időben – ám Lucian Popus, Szentmárton polgármestere a tegnapi ülésen így összegzett: „Ezt a dolgot most egyelőre lezárt próbálkozásnak kell tekintenünk. Másfelé kell továbblépnünk. Marad az, hogy uniós finanszírozási projektek kellenek”. Terveik szerint a két üdülőhelyet fejlesztenék így, és külön is kiemelte, hogy például tisztázni kívánják az erdők tulajdonjogát, a félixfürdőbeli erőben vezető futópálya létesítése kapcsán, továbbá az ottani erdőben kalandparkot kívánnak létesíteni, „hogy a turistáknak a fürdőzés mellett is legyen elfoglaltságuk”.

Szeghalmi Örs