Európai uniós alapokból újítják fel az UNESCO világörökség részét képező szászkézdi evangélikus erődtemplomot

Európai uniós alapokból újítják fel az UNESCO világörökség részét képező szászkézdi evangélikus erődtemplomot
Európai uniós alapokból újítják fel az UNESCO-világörökség részét képező szászkézdi evangélikus erődtemplomot – tájékoztat a központi fejlesztési régió hétfőn kiadott közleménye.

Az idézett forrás szerint a 2,32 millió lej értékű (ebből 2,16 millió lej vissza nem térítendő) támogatásról szóló dokumentumot hétfőn írta alá Johannes Halmen, a szászkézdi evangélikus parókia képviselője és Simona Creţu, a fejlesztési régió igazgatója.

A szászkézdi és a másik hat, a központi fejlesztési régió területén lévő templom, amelyeket a világörökség részének nyilvánítottak (Berethalom – Biertan, Nagybaromlak – Valea Viilor, Prázsmár – Prejmer, Szászfehéregyháza – Viscri, Kelnek – Câlnic, Székelyderzs – Dârju), több mint ötszáz éve épültekek, és a régió épített örökségének legreprezentatívabb darabjait képezik.

‘A munkálatokkal teljesen felújítják (falak, tetőzet, lépcsők, padlózat, elektromos hálózat) a templom harangtornyát, amely az egyik legszebb középkori építmény Erdélyben’ – írja az idézett dokumentum.

Miután 2019-ben a felújítási munkálatokat befejezik, a turisták a templom mellett a tornyot is látogathatják majd.

www.agerpres.ro