Európai színvonalra kell emelni Székelyföld lehetőségeit

Rendkívül fontos lesz ezután is az erdélyi magyarság összefogása, a következő négy év ugyanis döntő lesz a közösség számára – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök szombaton, Csíkszeredában tartott sajtóértekezletén.

Az RMDSZ elnöke úgy értékelte, a következő időszakban nagyon sok múlik majd az önkormányzatok képességein, hatékonyságán, ezt jelezte az a Sapard kimutatás, amelyet a konferencia során bemutattak. „A statisztikák értelmében egyes kiírások esetében Hargita és Kovászna megye élen jár a megnyert pályázatok száma tekintve, de voltak lehetőségek, amelyeknél nagyon rosszul állunk, van mit tenni. Nagyon sok minden függ attól, hogy milyenek lesznek a polgármestereink, tanácsosaink – mutatott rá Markó Béla.

Az elnök úgy vélekedett, Székelyföld hosszútávú stratégiájában az idegenforgalmi lehetőségek, az ésszerű erdőgazdálkodás, az iskolai és egyetemi oktatás európai szintűvé tétele kell prioritást élvezzen. – Nem alapvetően más sajátosságokkal rendelkező Székelyföldet látok a jövőben, hanem egy olyan Székelyföldet, amely a mostani lehetőségeit európai szintre tudja emelni, ugyanakkor jó lenne, ha végre Székelyföld egy közigazgatási kifejezést is kapna – mondta.

A Székelyföldi Önkormányzati Konferenciáról szólva, Cseke Attila önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnök jelezte, hogy sorozat-rendezvényről van szó, korábban Zsombolyán rendezték meg a szórvány-önkormányzatok regionális konferenciáját. – Most számunkra nagyon fontos régióban, Székelyföldön került sor erre a rendezvényre, és azt tervezzük, hogy május 10-én országos önkormányzati konferenciát szervezünk Besztercén – jelentette be az ügyvezető alelnök. Elhangzott, a szombati, csíkszeredai konferencia azért egy fontos pillanat, mert most zárult le a jelölési folyamat. Nagy újdonság az, hogy az RMDSZ megyei tanácselnök-jelölteket is állított, arra számítva, hogy legalább négy megyében megszerzi ezt az egyre fontosabb tisztséget. – Általalában fiatal, jól felkészült jelöltek vannak, ahol szükséges volt, ott cseréltünk: Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron, Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kovásznán, de számos olyan kollégával megyünk tovább, akik jól teljesítettek az elmúlt években – mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor az önkormányzati konferencia sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az RMDSZ teljes önkormányzati jelöltlistát állít minden olyan településen, amelyen nagyszámú magyar közösség él. A Szövetségnek ugyanakkor Csángóföldön is lesznek jelöltjei. „Első alkalommal állítunk listát Bákó megyében. Az RMDSZ-nek hat településen lesz  önkormányzati jelöltlistája, ezek közül négyben pedig polgármester-jelöltje is.

Közölte, az RMDSZ Bákó megyében is indít jelöltet a megyei tanácselnöki tisztségre. – Ez a jelöltállítás nem azért fontos, mert nagy reményeket fűzünk az ottani tanácselnökség megszerzéséhez: szeretnénk azonban a moldvai magyar embereket önazonosságukban megerősíteni azáltal, hogy ott is indítunk jelöltet, ahol kevés magyar él” – hangsúlyozta az ügyvezető elnök.