Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója – FUEN: ÁLLÁSFOGLALÁS A SZÉKELYEK NAGY MENETELÉSÉRE

Soha ne adják fel a közösség önrendelkezésébe, ügyeik autonóm rendezésébe vetett hitüket!

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója nevében teljes szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki a romániai magyar nemzeti közösség autonómia-törekvései iránt, üdvözöljük a Székelyek nagy menetélését és annak minden résztvevőjét. Európa minden őshonos nemzeti kisebbségét megilleti az önrendelkezés joga. A közösségeknek maguknak kell eldönteniük, hogy saját ügyeiket megoldásában milyen mértékben kívánnak jogosítványokat szerezni. A romániai magyarság – Európa legnagyobb, egy országban élő nemzeti kisebbsége – hosszú ideje kinyilvánította igényét Székelyföld területi autonómiája, a közösség többi részében pedig a kulturális autonómia iránt.

A különböző autonómia-formák – beértve a területi autonómiát – Európa számos tagállamában léteznek. Az autonómiák a legtöbb esetben súlyos történelmi örökséget rendeztek és kivívásuk több évtizedbe telt, de azóta bebizonyosodott, hogy az autonómia erősítette a közösségeket, valamint a régiók és autonóm területek kohézióját.

A FUEN minden fórumon támogatja tagszervezeteinek jogkövetelő törekvéseit, Székelyföld területi autonómiáját is. Az RMDSZ a FUEN erős partnere, közösen lépünk fel Európában a kisebbségi keretszabályozás megteremtése érdekében, szorosan együttműködünk az RMDSZ és a többi kisebbség európai parlamenti képviselőivel, valamint mindazokkal, akik támogatják közös ügyünket.

Arra buzdítjuk a romániai magyarokat, soha ne adják fel a közösség önrendelkezésébe, ügyeik autonóm rendezésébe vetett hitüket. Használják ki a politikai érdekképviselet lehetőségeit, támogassák a közösséget képviselő RMDSZ-t, éljenek a polgári nyomásgyakorlás eszközével, őrizzék meg az erőt adó egységes fellépést. Nyilvánvaló, hogy a többségi társadalommal közösen kell megteremteni a cél elérését közelebb hozó tárgyalás feltételeit. Ugyanakkor mindvégig készen kell állni a párbeszédre saját kormányukkal és az Európai Unióval.

A FUEN meggyőződése, hogy Székelyföldön és mindenhol az Európai Unióban a nemzeti közösségeknek elszántaknak kell lenniük és ragaszkodniuk kell az őket megillető jogok elnyeréséhez.

Flensburg, 2013. október 25.

Hans Heinrich Hansen elnök

Vincze Loránt alelnök

Címkék: ,