Európai kulturális komplexum

Európai kulturális komplexum
Nagyvárad Helyi Tanácsa európai kulturális komplexummá szeretné tenni a várat. Ennek érdekében jóváhagyták a felújítására vonatkozó megvalósithatósági tanulmány első fázisát.

A vár bizonyos épületeinek a felújítására készített megvalósíthatósági tanulmány szerint e beruházás 34.653.337 lejbe kerülne, mostani árfolyam szerint 10.05 millió euróba az értéknövekedési adóval együtt. Az összeg 85 százalékát a strukturális alapokból fedeznék, 13 százalék az állami, 2 százalék a helyi költségvetés terheli majd. A felújítási munkálatokkal hat év alatt kell végezni.

A felújítás célja

A nagyváradi helyhatóság azt szeretné elérni, hogy növekedjen a várat látogató turisták száma, hogy ezzel arányos bevételhez jussanak. Fel szeretnék hívni a potenciális beruházók figyelmét a várban rejlő lehetőségekre, a műemlékegyüttesnek értéke szerinti hasznosítása érdekében. A felújítást követően a belső vár A szárnyában a vármúzeumot helyezik el, kiállító termekkel, raktárakkal, kutatásra szolgáló helyiségekkel, de lesz majd itt kávéház, kereskedelmet szolgáló helyiség, vizesblokk is. Ebben lesz a várkönyvtár, az Asylum Literarum a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel.

A G épületben a várgondnokság kap helyet irodákkal és karbantartó műhelyekkel. A H épületben a kenyér múzeuma lesz az egykori pékség helyiségeiben. Az itt sütött péktermékeket helyben lehet majd elfogyasztani.

Az I épület az úgynevezett kulturális konzorcium célját szolgálja majd, a kulturális jellegű civil szervezetek kapnak majd benne helyet. A pincében közös használatra konferenciatermet rendeznek be vizesblokkal. A földszinten és az emeleten irodák lesznek, egy aula és egyéb kiszolgáló helyiségek.

Újabb létesítmények

Jelenleg talán a leginkább romos állapotban a vár K épülete található. Felújítása után kézműves műhelyeket szeretnének ide helyezni, régiségkereskedéssel együtt. A keleti részében egy gasztronómiai központot képzelt el a tervező, ahol a középkorban ismert ételeket lehet majd fogyasztani. A K és az L épület közötti sikátort a céhek utcájának nevezték el. Az utóbbi épület keleti részén borozót rendeznek be. A keleti kapunál levő M szárnyban klub, mozi, kisérleti színház, gyermekszínház, táncterem kap majd helyett, egyszóval kulturális célból hasznosítják majd. Az Aranyos-bástyánál levő P szárnyat még nem kutatták régészetileg, de a tervek szerint itt egy kőtár lenne. Mindezeket Pafka Ernő építész ismertette a tanácsosokkal, akik az ismertető után jóváhagyták a megvalósíthatósági tanulmányt.

 

Péter I. Zoltán