Európai Bizottság: Romániának még sok a tennivalója

Európai Bizottság: Romániának még sok a tennivalója
Közzétette szerdán az Európai Bizottság (EB) az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében Romániáról készített legújabb jelentést.

A hazai igazságszolgáltatás reformját az ország 2007-es csatlakozása óta figyelemmel kísérő EB jelentése szerint Románia csak részben ültette gyakorlatba azokat az ajánlásokat, amelyek a legutóbbi, ez év januárjában ismertetett jelentésben szerepeltek.

“Bizonyos területeken észlelhető haladás, ám még rengeteg a tennivaló. Románia néhány ajánlásunkat gyakorlatba ültette, mások esetében azonban nem történt megfelelő előrelépés. Bízom benne, hogy a román kormány továbbviszi a reformokat, nem történik visszafejlődés, és folytatni tudjuk az együttműködést annak érdekében, hogy még a most hivatalban lévő bizottság mandátuma alatt lezárjuk az MCV-t’ – nyilatkozta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Az EB legutóbbi, idén januárban közzétett jelentése számba vette a Románia által az elmúlt tíz évben megvalósított haladást és 12 pontot jelölt meg, amelyek teljesítésével lezárulhat az MCV.
A szerdán közzétett jelentés szerint történt előrelépés, elsősorban a közbeszerzéseknél felmerülő érdekellentétek kiszűrését célzó rendszer (PREVENT) bevezetésével kapcsolatban, amelyet kielégítően gyakorlatba ültettek. A bizottság ugyanakkor megállapította, hogy az igazságügy reformja 2017-ben stagnált, és ez hátráltatta az ajánlások alkalmazását, sőt, olyan területeken merülnek fel ismét problémák, amelyeket a januári jelentés lezártnak tekintett.

Az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő kihívások is komoly aggodalomra adnak okot – írja a jelentésben.
‘A bizottság kitart amellett, hogy az állami intézmények közötti lojális együttműködéssel, a múltbeli megvalósításokra alapozó politikai irányultsággal és az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartásával Romániának a közeljövőben sikerülni fog eleget tenni az MCV keretében megfogalmazott minden követelménynek” – áll a jelentésben, amely szerint a bizottság legközelebb 2018 végén tesz közzé hasonló véleményezést.

Az Európai Bizottság Románia európai uniós csatlakozása, azaz 2007. január elseje óta figyelemmel követi a romániai reformfolyamatokat és a korrupció elleni küzdelmet. Az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében a bizottság időközönként jelentéseket készít. Az első ilyen jelentést 2007. június 27-én tették közzé.

www.agerpres.ro