Európai autonómiákról tartanak képzést Sepsiszentgyörgyön

Kolozsvár, 2013. május 6., hétfő (MTI) – Európai autonómiák a gyakorlatban címmel kezdődött ötnapos műhelymunka hétfőn a Kovászna Megyei Tanács szervezésében Sepsiszentgyörgyön.

A péntekig tartó rendezvényen dél-tiroli, finnországi, felvidéki, törökországi és hazai résztvevők értekeznek az önrendelkezésről. A műhelymunka témái között szerepel a regionális identitás, az autonómiaformák, a multikulturalitás turisztikai vonzatai, a kisebbségi jogok, illetve a területi autonómia pénzügyi szempontjai. A rendezvényt az EU Élethosszig tartó tanulás programja támogatja.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta, a műhelymunka azoknak a fiatal kutatóknak szól, akik Európa különböző országaiból, illetve a bukaresti Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalából és a kolozsvári Kisebbségkutató Intézetből érkeztek Sepsiszentgyörgyre. A héten elhangzó előadások következtetéseit pénteken nyilvános fórumon ismertetik.

Tamás Sándor megjegyezte, a bukaresti média máris azt kezdte firtatni, hogy miként nyerhettek egy ilyen témájú rendezvényre uniós támogatást a román oktatásügyi minisztériumon keresztül. A média számonkérése következtében a minisztérium ellenőrző csoportja csütörtökön helyszíni szemlére érkezik Sepsiszentgyörgyre.