Európa volt az iskolanap főszereplője

Európa volt az iskolanap főszereplője

Nagyvárad – Tizenegyedik alkalommal zajlott iskolanap a Szent László Gimnáziumban – ezúttal Európa értékei megismerése jegyében ünnepeltek kicsik és nagyok. Sokszínű, változatos programok voltak.

Az I-IV osztályosok gyerekmisével kezdték az ünnepséget a Barátok Templomában, sok sok énekkel – Balázs Hajnalka gitározott -  és a már megszokott „ministráns babával”. Vakon Zsolt atya mondott szentbeszédet. Később, a Brasovului utcai épületben minden osztály külön-külön ünnepelte az iskola napját: a II. A osztályosok például kincseket kerestek, s valódi kincsekre utaló szimbolikus tárgyakat találtak: földgömböt, karácsonyfadíszet, békegalambot ábárzoló zászlót, Bibliát.

Feladatok

Később a témához kapcsolódó feladatokat oldottak meg, keresztrejtvényeket fejtettek. Az I. A-sok sem maradtak alább, ők is olyan feladatokat kaptak, melyekből jobban megismerhették Európát, a IV. A osztály taulói pedig már komoly ismeretkről adtak számot, jellegzetes képek alapján kellett felismerniük Európa országait. Később kézműves foglalkozások következtek, a gyerekek többek között EU-s zászlókat készítettek.

Változatok egy témára

A „nagyok” mind e közben szintén különféle programokon vettek részt. Hogy csak néhányat említsünk: délelőtt a már hagyományos keresőverseny zajlott – a diákoknak a Petőfi parkba elrejtett, EU-s tagországokra vonatkozó képeket kellett megtalálniuk, később pedig azonosítaniuk kellett a helyeket, melyeket ábrázoltak; már egy hete elkezdődött az az ökológiai program, melyen belül a diákok megszámlálták Nagyvárad összes fáját, s kiszámították, hogy hány lakos számára elegendő az általuk termelt oxigén. A Harácsek Kelementina tanár által vezetett akción belül a diákok beadványt is küldenek majd a környezetvédelmi hivatalhoz, melyben ara kérik az illetékeseket: ne vágják ki a fákat, s fásítsák a bevásárlóközpontok parkolóit is.

Térhatás

Ezekkel párhuzamosan zajlott az  Értékeink Európában című vetélkedő, melynek során a tízfős diákcsoportoknak egy adott ország fontos személyiségeit kellett bemutatniuk. Volt még ezenkívül sportmaraton, tudományos előadás, az iskola bejáratánál pedig Gombár Mária rajztanár irányításával térhatású alkotásokat készítettek a dikákok. A délután folyamán karaoke-versenyre és fotókiállításra voltak hivatalosak a résztvevők.

Neumann Andrea