Európa nem bír az Iszlám Állammal

Akt.:
Európa nem bír az Iszlám Állammal
© Fotó: Derencsényi István
Budapest, Debrecen – A professzor felsorolta a szerinte potenciális célpontnak számító európai országokat. Interjú Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértővel a brüsszeli terrortámadások másnapján.

„Azt eddig is tudtuk, hogy Európa és az USA sincs abban a helyzetben, hogy megsemmisítse az Iszlám Államot, a brüsszeli tragikus események azonban minden korábbinál élesebben világítottak rá Nyugat-Európa, az Európai Unió felkészületlenségére” – jelentette ki a lapunknak adott exkluzív interjúban Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

Az iszlám terroristák kedden bevették Európa fővárosát. Ezzel a világtérképen új frontot nyitottak, vagy pusztán arról van szó, hogy bosszút álltak a minap letartóztatott társuk miatt?

Nógrádi György: Meggyőződésem szerint mindkettő. Az Iszlám Állam alapvető célja az volt, hogy ne azzal foglalkozzon a világsajtó, hogy Európa egyik legkeresettebb terroristája végre rendőrkézre került, hanem azzal, hogy az Iszlám Állam újra offenzívába ment át. A keddi nap történéseiben egyébként számomra nem az volt a meglepő, hogy „Európa fővárosa” ellen irányult, hanem az a totális káosz, amit a hatóságok részéről a történtek kezelésében a híradókban bárki láthatott.

A világ globális erőközpontjainak a terrorkészültség fokozása helyett nem arra kellene inkább törekedniük, hogy a migráció valódi okát jelentő helyi katonai, vallási konfliktusok felszámolásában játsszanak (diplomáciai vagy akár katonai eszközökkel) meghatározó szerepet?

Nógrádi György: Elméletileg igen, csakhogy a világ globális erőközpontjainak mindegyike másként áll hozzá ehhez a problémához. Kínába migráns nem tud (és döntően nem is akar) bemenni, Oroszország kőkeményen zárja a határait és zéró toleranciát hirdet a területére mégis belépő migránsokkal szemben, az Amerikai Egyesült Államok is hermetikusan zárja a határait, Európa (benne az unióval) pedig nem számít globális erőközpontnak a világpolitikai térképen. Ráadásul a migráns-kérdésben az európai államok képtelenek egy szelet fújni, így aztán szinte reménytelen helyzetbe kormányozták magukat. Rövid válaszom a kérdésre: papíron igen, a valóságban nem.

Az a laikus számára is nyilvánvaló, hogy a párizsihoz vagy a brüsszelihez hasonló terrorcselekményeket intézményesen egyetlen állami erőszakszervezet sem képes száz százalékban megakadályozni. De mégis, mi az, amit például Magyarország tehet a polgárai védelmében?

Nógrádi György: Európán belül a fő terrorveszély azokban az országokban van (Franciaország, Belgium, Németország és Nagy-Britannia), ahol a legtöbb szélsőséges muzulmán él, tehát leginkább ezeken a helyeken lehet számítani további terrorcselekményekre. Magyarország ebből a szempontból nincs kiemelt helyen, ráadásul úgy látom, hogy a magyar titkosszolgálatok, a rendőrség és a politikai döntéshozók a szükséges biztonsági intézkedéseket megtették. Ez persze nem jelenti azt, hogy hazánkban az Iszlám Állam terrorja teljes bizonyossággal kizárható. A megnyugtató megoldás az Iszlám Állam elpusztítása lenne, közös amerikai, európai és orosz erőkkel, ennek azonban jelenleg (éppen a korábban említettek miatt) sajnos semmiféle realitása nem látszik.

Az EU-török megállapodás következtében kialakult új geopolitikai helyzet, az államhatárok hermetikus lezárása, a migráns tömegek „beszorulása” okot adhat-e egyes szélsőséges csoportoknak arra, hogy a térségünkben terrorcselekményeket kövessenek el?

Nógrádi György: Jelenleg ebben a térségben komoly feszültség egyedül a görög-macedón határon van. Az embercsempészek a határzárak láttán nyilván nem adják fel a számukra busás hasznot hozó tevékenységüket, a menekültek pedig a végletekig elcsigázottak, ezért abban a térségben bármi elképzelhető. A politika minden országban elsődlegesen meg akarja előzni az erőszakot, ha viszont nem megy, akkor az erőszak ellen csak erőszakkal lehet hathatósan fellépni.

A migránsoknak folyamatosan küzdeniük kell azzal a kihívással, hogy a vonulási útvonalukba eső valamennyi ország közvéleménye összemossa őket a terroristákkal. A biztonságpolitikai szakértő számít-e arra, hogy a brüsszelihez hasonló tragikus események miatt ártatlan migránsokat érhetnek durva attrocitások, akár Magyarországon is?

Nógrádi György: Magyarországra aki bejön, az már törvénysértést követ el, mert átvágja a drótkerítést, figyelmen kívül hagyja a műszaki határzárat. Innentől kezdve viszont ő már nem ártatlan migráns. Azt kell látni, hogy az európai közvélemény döntően nem a migránsok ellen van általában, hanem azt szeretnék, ha ez a folyamat ellenőrzött körülmények között, a gyanús alakok kiszűrésével menne végbe. Politikai fronton ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy mind több vezető európai országban jönnek létre olyan radikális politikai alakzatok (lásd az Alternatíva Németországért legutóbbi választási sikerét), amelyek egyértelműen és vállaltan a migránsok ellen uszítanak. Nem is sikertelenül, hiszen egyre-másra érnek el olyan választási eredményeket, amivel jelentősen átrajzolják Európa politikai térképét.

– Petneházi Attila –Közvetlenül a robbanások után készült drámai videó Brüsszelből


Robbantás Brüsszelben a Maelbeek metróállomáson


Robbantás Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren


Brüsszeli robbantások – Tovább nőtt a terrortámadások áldozatainak száma

Brüsszel – Tovább nőtt a kedd reggeli brüsszeli terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban.

Brüsszeli robbantások – Szemtanú: a robbanás leszakította a repülőtér várótermének álmennyezetét

Brüsszel – Nagy erejű robbanás rázta meg brüsszeli repülőteret, amely leszakította a váróterem álmennyezetét és megrongálta a vízvezetékeket. A padlót vízzel keveredett vér borította – mondta egy Genfből érkező utas a Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden.

Videó: Brüsszeli robbantások – Terrortámadásokat követtek el Brüsszelben, halálos áldozatok

Brüsszel – A belga államügyészség közlése szerint terrortámadásokat követtek el kedd reggel Brüsszelben, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt robbantásoknak a mentést végző hatóságok szerint legalább 21 halálos áldozatuk és 35 sebesültjük van, két magyar állampolgár is megsebesült. Brüsszel tömegközlekedése teljesen megbénult.