ERDON Országos hírek

2008.01.17. 12:23

Árdominó várható februárban

<p>A tavalyi aszály következményeként az élelmiszeriparban felhasznált hazai alapanyag mennyiség jelentősen lecsökkent. A termelők importhoz folyamodhatnak, ami az árak növekedéséhez vezethet.</p>

Az alapanyagok árának és a termelési költségeknek a növekedése a fogyasztókat is érinti, az alapélelmiszerek drágulásának a formájában. A lej euróhoz viszonyított folyamatos leértékelődése következményeként az import sem nyújt megoldást, így a vásárlók szinte védtelenek maradnak az áremelkedésekkel szemben. Mindezeket figyelembe véve a legutóbbi kormányülésen Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök arra utasította a mezőgazdasági, pénzügyi és belügyi tárca vezetőit, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat az élelmiszeripari ágazat munkáltatói érdekképviseletével arról, hogy milyen mértékben szándékoznak megemelni az árakat, és kérjenek magyarázatot arra vonatkozólag, hogy mennyire indokoltak a drágítások. A kormányfő szerint ugyanis különböző személyeknek gazdasági érdeke fűződik ahhoz, hogy ilyen típusú üzeneteket közvetítsenek a piacnak, melyek valójában nem egyebek egy spekulatív légkör bevezetésére irányuló próbálkozásoknál. "A kormánynak nem áll szándékában védőintézkedéseket bevezetni. A piac nyitott, bárki importálhat annak érdekében, hogy kiegyenlítse a keresletet a kinálattal", nyilatkozta.

Egymásra mutogatás

A munkaadók erre úgy reagáltak: a kormány ahelyett, hogy magyarázatokat követelne, inkább segítenie kéne a termelőkön azáltal, hogy csökkenti az alapélelmiszerek ÁFA-kulcsát. Ezt javasolja többek közt Aurel Popescu, a Rompan elnöke is, aki szerint elkerülhetetlen, hogy az árnövekedés ne érintse a sütőipart. Megitélésében januárban még nem történik változás, mivel ebben a hónapban mindig gyenge a kereslet, viszont februárban növekedhet a kenyér ára, figyelembe véve a valutaárfolyamok alakulását, illetve azt, hogy az előállításhoz szükséges búzamennyiség 25 százaléka importból van fedezve. Hasonló véleményen van Sorin Minea, a Romalimenta Föderáció vezetője is, aki úgy látja, hogy "nem drágulásról van szó, csupán áremelkedésről", az előállítási költségek növekedésének következményeként.

Várható drágítások

A lej euróval szembeni értékvesztése az élelmiszeripari termelők tevékenységére is kihatással van, akik a tavalyi aszályos évet követően az előállításhoz szükséges alapanyagok egy részét importból kénytelenek biztosítani. A szakemberek előrejelzése szerint a különböző alapélelmiszerek a következő százalékokkal drágulhatnak az idén (zárójelben a kiváltó okok): kenyér 5-10% (az importbúza hosszú távokon való szállítása, valutaárfolyam alakulása, a gázok és a villamosenergia árának a növekedése), tojás 5% (amikor a tyúkok nem tojnak, a tojást impotból kell biztosítani), felvágottak 15% (a feldolgozási költségeknek az emelkedése, magas kereskedelmi árrés), tejtermékek 20-25% (magas szállítási költségek, a takarmány árának a növekedése), cukor 10% (magas energiaköltségek), olaj 15% (a hazai nyersanyag tartalékok szinte teljes mértékben kiürültek, ezért importhoz kell folyamodni).

 

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!