Eurómilliók kulturális beruházásokra

Eurómilliók kulturális beruházásokra
Két jelentős pályázat benyújtását szavaztak meg a Megyei Tanács csütörtöki ülésén: a múzeum, a színház és a várad-velencei művelődési ház részesül több mint négymillió eurós támogatásban.

A szokástól eltérően egyetértésben zajlott a csütörtöki, rendkívüli tanácsülés: mindkét projektet egyöntetűen szavazták meg a tanácsosok, s ez azért is fontos volt, mert legkésőbb hétfő délutánig mindkettőt le kell adni, másként elesnek a támogatástól. Mint megtudtuk, előzetes egyeztetések nyomán sikerült egyezségre jutni a liberális pártiakkal is. Mindkét projekten belül Hajdú-Bihar megyével, illetve Debrecennel közösen pályázik Bihar megye, az Interreg V-A Románia-Magyarország programon belül. Az első pályázat során 2,7 millió euró jut a Körösvidéki Múzeum új épületére, ebből a második és a harmadik emeletet is berendezik, s megfelelő műszaki felszerelésekkel látják el. Amint Pásztor Sándor megyei tanácselnök utóbb elmondta, a mandátuma elején megígérte, hogy megoldja a múzeum régóta húzódó ügyét, s azóta különböző projekteken keresztül, valamint a megye költségvetéséből e legújabb projekttel együtt összesen több mint tízmillió euró jut az intézmény új székhelyének felújítására és kialakítására, pénzügyi szempontból tehát megoldottnak tekinti a múzeum ügyét. Szintén ennek a projektnek a részét képezi a várad-velencei művelődési ház felújítása is, illetve a Várad folyóirat odaköltöztetése, erre több 673 ezer eurót kapnak.

A második projekten belül, melyet szintén egyhangúan megszavaztak, a Szigligeti Színház részesül több mint 970 ezer eurós támogatásban, ebből a színpadot, a világítást és az audiovizuális rendszert újítják fel – többek között forgószínpad is lesz. A megyei tanácselnök szerint ezáltal pesti színvonalúvá válik a színház. Egyúttal két autóbuszt is vásárolnak majd, mind a magyar, mind a román társulat számára.

Neumann Andrea