Eurómilliók hőszigetelésre

Marcel Boloș regionális fejlesztési államtitkár
Marcel Boloș regionális fejlesztési államtitkár
Két fontos projektet hagyott jóvá az unió Regionális Műveleti Programját felügyelő bizottság a Nagyváradon zajló kétnapos ülés során. Ezekről Marcel Boloș államtitkár tájékoztatott.

 

Mint arról már beszámoltunk, kedden és szerdán Nagyváradon tartotta soros félévi ülését az unió 2007-2013 évi Regionális Műveleti Programját felügyelő országos bizottság. Amint a szerdai sajtótájékoztatón Marcel Boloș regionális fejlesztési államtitkár elmondta, az egyik most jóváhagyott projekt során a megyeszékhelyeken lévő közintézmények hőszigetelését és fűtési rehabilitációját fogják támogatni. A megyei és municípiumi kórházakkal kezdik, később sorra kerül a többi közintézmény is.

Kísérleti projekt

A támogatási sémát november végig dolgozzák ki, de annyit már tudni lehet, hogy az unió hozzájárulása 80%, a költségek fennmaradó 20%-át pedig – az eddigi javaslatok alapján fele-fele arányban – az állami és a helyi költségvetésből állják. Mindez két céllal történik: az egyik az, hogy csökkenjenek a kórházak kiadásai, a másik pedig, hogy nőjön a páciensek komfortérzete. A projekt nem terjed ki a magánkórházakra, hangsúlyozta ki az államtitkár.

A későbbiek során a közintézmények is pályázhatnak majd. A projekt költségvetése száz millió euró, s a leadott pályázatok sorrendjében hagyják majd jóvá azokat. A pénz kevés, mondta az államtitkár, de ez egyelőre csak egy kísérleti projekt, s ha minden jól megy, akkor az elkövetkezendőkben ennél jóval nagyobb összegek hívhatóak majd le fűtési rehabilitációra. A szerződéseket jövő év december végéig kell megkötni, s a munkálatokat 2015 július 31-ig kell befejezzék. Hőszigetelési munkálatok, a nyílászárók cseréje, a szellőztetőrendszer, a fűtési, valamint a villamossági hálózat felújítása tartozik a támogatott munkálatok közé. Az újratermelődő energiát – például a napenergiát – hasznosító rendszerek felhasználását szintén támogatják a projekt során.

Tömbházak szigetelése

Egy másik jóváhagyott projekt a tömbházak fűtési rehabilitációjára vonatkozik, itt az unió hozzájárulása 60%. Mivel némi változtatásra volt szükség, hogy azok a tömbházak is pályázhassanak, ahol a lakók még nem vásárolták meg teljes egészében az ingatlanokat, a pályázói tájékoztatót a tervezettnél két héttel később, azaz november elsejéig adják ki. Módosítani kell még az erre vonatkozó sürgősségi határozatot is, ebben a legfőbb változtatás az lesz, hogy az érintett lakástulajdonosoknak egy havi díjat kell majd fizetniük a rehabilitációért, mely a Helyi Tanács által megelőlegezett támogatás mértékétől függ majd. Egyes kategóriák mentesülnek majd a díj kifizetése alól – az erre vonatkozó kérelmeket a helyi tanácsok bírálják majd el. Ennek a projektnek a költségvetése 300 millió euró. A pályázó tulajdonostársulások a polgármesteri hivatalnál kell majd leadják a kérvényeket.

Neumann Andrea