Költségvetés-kiigazítás

2020.01.11. 10:07

Támogatások magyar egyházaknak

Az RMDSZ közbenjárására a román kormány az év végén költségvetés-kiigazítással juttatott anyagi forráshoz több olyan pályázatot, melyeket erdélyi magyar történelmi egyházak nyújtottak be a vallásügyi államtitkársághoz. Országos szinten közel négymillió lej került magyar egyházainkhoz. Bihar megyében kilenc egyházközség kapott támogatást, közülük a legnagyobbat, 350 ezer lejt a rogériuszi református egyházközség, nyilatkozta Szabó Ödön, az RMDSZ parlamenti frakcióvezető-helyettese. Ez az összeg, az egyházkerülettől kapott információk szerint, elégséges ahhoz, hogy a több éve húzódó egyházi beruházás még az idén tavasszal befejeződhessen.

A római katolikus egyházat illetően a legnagyobb támogatást a váradvelencei templom felújítására eszközölte ki a Szövetség. Ez egy újabb állomása a Templom-tér teljes megújulásának, hiszen megyei önkormányzati pályázattal idén megkezdődik a kultúrház teljes átalakítása, felújítása. A participatív költségvetésben is sikeresen szerepelt a tér felújításának projektje. A hatástanulmányok már elkészültek, idén a kivitelezés is elkezdődhet, és immár központi forrásokból a templom felújítására is sor kerülhet: a beadott költségkalkuláció közel hatvan százalékát sikerült finanszírozni.

Bihar megyéből támogatást kapott minden olyan pályázat, amely nem volt formahibás, így a köröstarjáni római katolikus templomnak 100 ezer lej, a váradi Szent József-templomnak 38 ezer lej jutott – az egyik esetében belső, a másiknál pedig külső felújításra. 75 ezer lej támogatásban részesül a főtéri Szent László-templom teljes felújítási tervdokumentáció elkészítésére, valamint Bélfenyéren a templomtorony felújítására 50 ezer lejt juttattak.

A református egyház részéről további három közösség pályázatát finanszírozzák. A hegyközkovácsi egyházközség 30 ezer lejt, a szalacsi 40 ezret, a kügypusztai pedig 50 ezer lejt kapott külső vagy belső felújításokra.

Több olyan település és egyházközség van, amely az elmúlt években is támogatásoknak örülhetett. El kell mondanom, hogy nagyon jó szakemberek dolgoznak a püspökségeken, és a jó, operatív együttműködésnek köszönhetően sikerült elérnünk, hogy magyar történelmi egyházaink leadott kérelmeit is finanszírozzák” – nyilatkozta Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában