EU-s támogatású infrastrukturális befektetések

EU-s támogatású infrastrukturális befektetések
Nagyvárad – Csütörtökön a városháza dísztermében sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália nagyváradi alpolgármester és Marcel Boloş fejlesztésügyi igazgató. A határon átnyúló európai uniós támogatású projektekről beszéltek. Koncsek-Vadnai Zita vezérigazgató az ASCO tevékenységét ismertette.

 

 

Biró Rozália alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: az önkormányzat fejlesztésekkel és uniós finanszírozásokkal foglalkozó igazgatósága az elmúlt négy évben 78 projekt megírásával 341 millió euró értékű összeget pályázott meg, melyekből eddig 95,7 millió euróra kötöttek szerződést, ami azt jelenti, hogy az iroda 14 alkalmazottja személyenként körülbelül 6,8 millió eurót hívott le.

Az elöljáró ezután azok közül a nagyobb szabású projektek közül ismertetett néhányat, melyekkel január 31-ig pályáznak az európai uniós támogatású, Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A Bihar-Hajdú-Bihar régió ökonomizmusát népszerűsítő híd elnevezésű projekt összértéke 1,5 millió euró, és azt feltételezi, hogy a váradi történelmi városközpontban három műemléképületet restaurálnak, a magyar oldalon pedig három templomot tesznek rendbe. Ebben az esetben a váradi önkormányzat a projektvezető, és a Holdas templomot (525 ezer euró), a vártemplomot (135 ezer euró), valamint a várad-újvárosi református templomot (315 ezer euró) újítanák fel. Egy másik tenderrel, melynek értéke 1.250.000 euró, a neológ zsinagóga korszerűsítésére pályáznak, magyar oldalon pedig szintén egy istenházát modernizálnának.

 

Rogériuszi piac

 

A harmadik, közel 6 millió eurós értékű projekt a várad-rogériuszi piac helyén létesítendő Kistermelői üzleti központ létesítésére vonatkozik. A beruházáshoz a helyhatóság 4,8 millió euróval járulna hozzá (ennek 38 százaléka önrész, 62 százalék pedig vissza nem térítendő támogatás), a maradék 1,1 millió euróból pedig a Hajdú-Bihar Kereskedelmi és Iparkamara Debrecenben szervezne felkészítő tanfolyamokat kistermelők számára. A befektetés a jelenlegi piac teljes felületét, vagyis 8515 négyzetmétert érinti. A háromszintes épület alagsorában a műszaki berendezések, csövek lennének, az emeleten pedig egy rekreációs rész, illetve ebédlőféleség kapna helyet. A középső szinten a belső tér elrendezése a következőképpen alakulna: a nem élelmiszer forgalmazó bazárrész az asztalok hatékonyabb elhelyezésével 650 négyzetméter hasznos felületen terülne el, a hűtőberendezésekkel ellátott, húst és halat árusító üzlethelyiségek száma 10-ről 13-ra nőne, a zöldség és gyümölcsös asztalok száma körülbelül a mostani maradna (395), a pékipari termékeket árusító üzletek száma viszont 13-ról 17-re duzzadna, a hagyományos és becsomagolt termékeket árusító 7 helyiség száma pedig 55-60-ra emelkedne, és újdonságként megjelenne 42 asztal a biotermékek számára. Helyet biztosítanának a virágoknak és a tejtermékeknek is. Raktárhelyiségek nem lennének az élelmiszerek tárolására, viszont annak a nyolc vállalkozónak, akik jelenleg házacskákat birtokolnak, de terület nem, tárgyalásos úton helyiségeket biztosítanának azon részlegeken, amelyek megfelelnek az általuk forgalmazott termékek profiljának. Ugyanakkor azon is gondolkodnak, hogy egy innovatív klaszterbe tömörítsék az élelmiszeripari kistermelőket.

Az elhangzottakat Marcel Boloş fejlesztésügyi igazgató egy negyedik projekttel egészítette ki, melyet egy év alatt közösen ültetnének gyakorlatba a debreceni önkormányzattal, és azt jelentené, hogy 1,5 millió euróból a közúti forgalmat monitorizáló diszpécserközpontot létesítenek.

 

Szociális ügyek

 

A sajtótájékoztatón Biró Rozália a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) tavalyi tevékenységét is ismertette. Többek közt elhangzott: 2011-ben a költségvetési végrehajtás 24,2 millió lejt tett ki, ami azt jelenti, hogy a 298,3 millió értékű helyi költségvetésnek a 8,13 százalékát kapták operatív, működési kiadásokra. A Helyi Közszállítási Vállalatnak bérletekre 3,2 millió lejt utaltak át, személyzeti kiadásokra 3 millió lejt, dologi költségekre 3,5 millió lejt, szociális szolgáltatásokra pedig 12,1 millió lejt költöttek. Ugyanakkor a tavalyi év folyamán az ASCO alkalmazottjai 46.230 kérvénnyel foglalkoztak.

A tényadatokat Koncsek-Vadnai Zita vezérigazgató mutatta be részletesen, a különböző szolgáltatásokra lebontva, íme néhány szám, a teljesség igénye nélkül. 489 személynek itéltek meg szociális támogatást 414.302 lej értékben, és 123 kedvezményezett kapott sürgösségi segélyt 118.800 lej értékben. Tizennégy alapítványnak vagy egyesületenek nyújtottak támogatást az 1998/34. számú törvény értelmében és 1476 haszonélvező közt osztottak szét 5522 doboz tejport.

 

Ciucur Losonczi Antonius