EU-s projektekben vett részt a Tanfelügyelőség

EU-s projektekben vett részt a Tanfelügyelőség
Nagyvárad- Két európai uniós finanszírozású projektet is lezár a napokban a megyei tanfelügyelőség. A részleteket Daniel Negrean főtanfelügyelő és munkatársai ismertették az intézmény székhelyén.

A hétfő délben zajlott sajtótájékoztatón Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelő, valamint a két projekt menedzser asszisztensei, Florin Negruţiu és Elisaveta Roşu tanfelügyelők vettek részt. Mint elhangzott, mindkét projekt az Európai Unió Szektoriális Operatív Programja keretében valósult meg, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 36 hónap leforgása alatt, 2010. szeptember 1. és 2013. szeptember 30. között. Összesen 9500 célszemélyt érintett, és csak az anyagok archiválása van még hátra.

A Matematikát és egyéb tudomány-tantárgyakat oktatók képzése az információs társadalomban elnevezésű projekt költségvetése 20.898.635 lej volt, melyből a vissza nem térítendő támogatás értéke 16.509.922 lejt tett ki. Az észak-nyugati (Bihar megyében), a nyugati (Hunyad megyében), a dél-munténiai (Argeş megyében) és a Bukarest-Ilfov fejlesztési régiókban ültették gyakorlatba, és egyik kedvezményezettje a Bihar megyei tanfelügyelőség volt. A fő célja egy három évig akkreditált integrált tantárgyközi tartalom kibocsátása volt a matematika, fizika, kémia és biológia tantárgyakra vonatkoztatva. A képzésen 5000 személy vett részt, akik közül több mint 1500 Bihar megyei pedagógus, oktatási intézményvezető. Egyebek mellett két akkreditált továbbképző tanfolyamot szerveztek országosan 100 formálási központban, 5100 tankönyvet és 5100 CD-t osztottak szét a hallgatók közt, egy portált kezdtek el működtetni, és 5100 darab promóciós anyagot is elkészítettek.

Digitális erőforrások

Az Oktatók az információs társadalomért elnevezésű projekt összköltségvetése 20.941.448 lej volt, melyből a vissza nem térítendő támogatás 15.610.938 lej. Közösen valósult meg a Temes megyei tanfelügyelőséggel, illetve a Bihar és Temes megyei Pedagógusok Házával, öt modul (osztálymenedzsment, a kompetenciákon alapuló tartalom kidolgozása, interaktív leckeleadási-tanulási módszerek, IT-kompetenciák fejlesztése, valamint az oktatói folyamat vezetése és ellenőrzése) révén, 1800 Bihar megyei oktató részvételével. A cél az egyetem előtti oktatási rendszerben érintett személyzet képességeinek és tudásának fejlesztése volt, egy multi regionális innovatív program segítségével, melyben a digitális erőforrások hatékonyabb kihasználására terelődött a hangsúly. Nem csupán román, hanem magyar nyelvű kurzusokat is szerveztek, illetve magyar nyelvű segédanyagokat is kibocsátottak.

Ciucur Losonczi Antonius