EU-s pénzből fejleszt az ISU

EU-s pénzből fejleszt az ISU
Magyarországi partnerével közösen nagyszabású projektet szeretne megvalósítani a Körösök Sürgősségi Esetek Felügyelősége (ISU) – tudatták csütörtökön. Azt is jelezték: egyre több a tűzeset.

Félmillió eurót pályáz meg hamarosan a térségünkbeli Sürgősségi Esetek Felügyelősége (ISU). Ezt az ISU vezetői tegnapi váradi sajtótájékoztatójukon tudatták. Nemes Alin parancsnok elmondta, a Hajdú-Bihar megyei hasonló szervezettel és a SARTIS Alapítvánnyal közösen pályáznak, hivatásos tűzoltókat képző központot akarnak kialakítani. Ez Szentjánoson lesz, az ott már létező központ újabb részeként.

Másik idei tervük, hogy integrált diszpécserszolgálatot létesítsenek. Ez Nagyváradon kap helyet, 880 négyzetméteren, könnyű struktúrájú épületet emelnek hozzá. A cél, a belső kommunikáció erősítése, az, hogy a sürgősségi esetek kezelésében illetékes döntéshozók szükség esetén a mostaninál hamarabb összehozhatóak legyenek.

Mérleg

Tavalyi tevékenységük statisztikáját is bemutatták. Eszerint az ISU 1904 tűzvédelmi engedélyt adott ki. Mint jelezték, idén fokozzák az ilyen ellenőrzéseiket, Nemes szerint „mese nélkül mindenkinek be kell sorolnia a törvényességi keretek közé”. Tavaly 2300 ilyen ellenőrzést végeztek, 1246 cégnél.

Ami magukat a sürgősségi eseteket illeti, az elmúlt évben a megyében 10010 ilyen volt. Naponta átlagban 27 beavatkozást hajtottak végre. A legtöbb a tűzeset, aztán külön a tarlótüzek, és 129 érintett személyeket is, közvetlenül. Különféle sürgősségi esetek során a megyében 4 ember vesztette életét. Idén máris növekvő tendenciát mutat amúgy a tűzesetek száma.

A SMURD tavaly 8696 kiszállást végzett, ami 10%-kal több az előző évinél.

2016-ban az ISU 2 új tűzoltóautót, 2 kamiont kapott, és egy Dustert is vettek. Összesen 51 millió lejes volt a költségvetésük, amit ők elégségesnek mondanak.

Szeghalmi Örs