EU-csúcs – Iohannis: Románia nyitott arra, hogy növelje hozzájárulását az EU költségvetéséhez

Fotó: presidency.ro
Fotó: presidency.ro
Románia nyitott arra, hogy növelje hozzájárulását az Európai Unió költségvetéséhez – jelentette ki Klaus Iohannis román elnök pénteken Brüsszelben.

Iohannis az uniós tagországok vezetőinek pénteki informális csúcstalálkozója előtt nyilatkozott a román médiának. Kiemelte: a napirenden szereplő témák között szerepel egyebek mellett a tagállamok hozzájárulása az unió költségvetéséhez 2020 után, tekintettel arra, hogy Nagy-Britannia ki fog lépni az EU-ból, így az európai közösség büdzséje kisebb lesz.
Iohannis elmondta: a tagállamok megosztottak abban, hogy miként járnak el, és a következő uniós költségvetési ciklustól mennyi pénzzel járulnak hozzá az EU költségvetéséhez.
Hozzátette, Románia nyitott arra, hogy növelje a hozzájárulását, hiszen szükség van több európai program fenntartására. A románelnök szerint vannak olyan “klasszikus területek”, amelyeket nem szabad elhanyagolni. Ilyenek a kohéziós alapok, amelyek Bukarest szerint nem kell, hogy csökkenjenek, de ezért többet kell fizetni.
Mint mondta, jelenleg úgy kell feltenni a kérdést, hogy marad a nemzeti összjövedelemmel (GNI) arányos 1 százalékos hozzájárulás a tagállamok számára, vagy “megemelik 1,1 és még egy kevés százalékra” a hozzájárulást, jelezve ezzel, hogy “kismértékű növekedésről lenne szó”.
Hozzátette, hogy a mostani tárgyalás újszerűsége abban áll, hogy már most napirendre tűzték a kérdést, amikor az Európai Bizottság még nem tett javaslatot. Ezt mindazonáltal hasznosnak tartotta, mert szerinte mielőtt a bizottság megfogalmazná saját javaslatát, a tagállamoknak valamelyest össze kell hangolniuk az álláspontjukat.

(MTI)