Etnográfiai kiállítás Érmihályfalván

Etnográfiai kiállítás Érmihályfalván

Bihar megye – Régi használati tárgyakból nyílt kiállítás vasárnap délután az érmihályfalvi Városi Múzeumben. A több száz holmi a helyi Nyilas Sándor gyűjteményéből való.

A szokatlan időpont (vasárnap délután 16 óra) és a nagy meleg ellenére mintegy kéttucatnyian jelentek meg a Városi Múzeumban, hogy részesei legyenek az etnográfiai kiállítás megnyitójának. (Megjegyezzük, hogy pár héten belül már a második kiállítás megnyitójára került sor az intézményben, s ezzel életre kelni látszik az a szándék, hogy a múzeum rendszeresen adjon helyet hasonló eseményeknek.) A múzeum két helyiségében mutathatta be Nyilas Sándor mindazt, amit gyűjteményéből arra érdemesnek talált. „Régi használati tárgyak kiállítása” – állt a meghívón, de ez csak részben bizonyult igaznak, mivel sok olyan tárgy is az asztalokra került, melyeknek társait manapság is forgatják, és a tárgyilagosság kedvéért azt is meg kell állapítani, hogy olyasmiket is kiállítottak, amiknek szerintünk nincs helye ott (például akármilyen kalapácsok, önmagukban érdektelen varrógépalkatrészek, ma is használatos kilincsek, vasvillák).

Sok érdekesség

Ugyanakkor számtalan olyan holmi is van, melyekről ma már nehezen mondanánk meg, eleink mire is használták, illetve olyanok, melyeket talán még mi is láttunk szüleinknél, nagyszüleinknél, s most „ismerősként” láttuk viszont – ezek adják a kiállítás értékét. „Én magam is beleszerettem minden darabba, miközben rakosgattuk őket az asztalokra”, mondta a megnyitón Zima Carmen muzeográfus, az intézmény vezetője, majd a kiállítás céljáról szólva hozzátette: ha nem őrizzük meg régi értékeinket, nagyon kevés örökséget tudunk majd gyerekeinkre hagyni. Az összegyűjtött holmiknak akkor van igazi értékük, ha azok nem otthon, dobozokban pihennek, hanem megtekinthetőek.

Ma is gyűjt

Nyilas Sándor, aki minden darabról készséggel adott felvilágosítást, kérdésünkre elmondta, hogy ma már nyugdíjas, de előtte volt egyebek mellett traktorista és ács is, utóbbi kedvezett leginkább gyűjtő szenvedélyének, hiszen a házak padlásain sok érdekességet talált. Ma sem megy el semmi mellett az utcán sem, egy csavarért is lehajol, most pedig 480 darabot állított ki. Hogy pontosan miket, azt két hétig lehet megnézni a múzeumban (a római katolikus templommal szemben), hétfőtől csütörtökig 8 és 16.30, míg pénteken 8 és 14 óra között.

Rencz Csaba