Etnikumközi partnerségi megállapodás szükséges – Kelemen Hunor szövetségi elnök, államelnök-jelölt Aradon

Etnikumközi partnerségi megállapodás szükséges – Kelemen Hunor szövetségi elnök, államelnök-jelölt Aradon
„Olyan megoldásokat kell találnunk többség és kisebbség viszonyában, amelyekre nem mások, hanem maguk, a magyar emberek mondják azt, hogy megfelelőek. Szükségét látom egy etnikumközi partnerségi megállapodás megfogalmazásának, amelyet felvállal minden, parlamenti képviselettel rendelkező, felelős román politikai párt. Azt szeretném, ha a magyar ügyet nem használnák fel politikai ütőkártyaként különböző kampánybeli konfliktusok kereszttüzében. A mi törekvéseink ennél komolyabb figyelmet érdemelnek” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök, államelnök-jelölt az RMDSZ Arad Megyei Szervezete székházában tartott sajtótájékoztatóján október 6-án, hétfőn.


A szövetségi elnök azt is elmondta, Romániában ma nem tartják tiszteletbe a kisebbségek jogaira vonatkozó törvényeket, illetve nem büntetik azt, ha az intézmények vagy egyének nem alkalmazzák ezeket a szabályozásokat.
„A jelenleg hatályos tanügyi törvényt sem tartják be a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem esetében és nincsenek szankciók a törvény megkerülésére” – fogalmazott Kelemen Hunor, aki szerint ugyanez az általános hozzáállás jellemző azokra a nemzetközi és európai egyezményekre, amelyek ratifikálását megszavazta Románia. „Főként az Európai kisebbségi és regionális nyelvek chartájára gondolok itt, amely a romániai magyar kisebbségre nézve is kedvező szabályozásokat tartalmaz” – tette hozzá a Szövetség államelnök-jelöltje, aki arra is emlékeztetett, hogy az RMDSZ létezésétől fogva követeli a kisebbségi jogok tiszteletben tartását és ’90 óta olyan stabilitási tényező a romániai politikában, amely folyamatosan építette ki a párbeszéd gyakorlatát többség és kisebbség viszonyában.
„Az előítéletek felszámolására és a bizalom megerősítésére törekszünk, amely nélkül egyetlen európai ország sem tudott a fejlődés és a jólét útjára lépni. Célunk elérésére, meggyőződésem, hogy egy olyan etnikumközi partnerségi megállapodás szükséges, amelyet felvállal minden felelős román parlamenti párt” – jelentette ki Kelemen Hunor, aki össztársadalmi törekvésként egy olyan kiszámítható, pontos jövőképpel rendelkező, fejlett és erős Románia létrehozását határozta meg, amelyben az embereknek a munkájukhoz és napi erőfeszítéseikhez mért szociális szolgáltatásokban van részük. „Uniós szintű versenyképességre törekszünk az oktatásban és a hazai életszínvonal tekintetében is. Kisebbségi közösségként pedig önazonosságunk megőrzésére kérünk intézményes garanciákat. Úgy gondolom, ugyanilyen jogok illetik meg kisebbségként a Timok-völgyben és az Ukrajnában élő románokat is” – hangsúlyozta Kelemen Hunor a sajtótájékoztatón.

Az RMDSZ államelnök-jelöltje az eseményt követően az október 6-i megemlékező rendezvénysorozat keretében ünnepi szentmisén vett részt az aradi római katolikus templomban.

2014. október 6.