“Etnikai zaklatás” miatt bírságolták meg a magyar fiatalokat

“Etnikai zaklatás” miatt bírságolták meg a magyar fiatalokat
“Etnikai zaklatás” miatt bírságolt meg szerdán a román Országos Diszkriminációellenes Tanács három romániai magyar ifjúsági válogatott jégkorongozót, akik tavaly decemberben egyik román társukat bántalmazták az öltözőben.

 

A három magyar fiatal, valamint román társuk az U16-os román jégkorong válogatott tagjai. Köztük szóváltás történt tavaly a december 1-jei edzésen, majd az öltözőben a magyar fiatalok törülközőkkel támadtak a román csapattársukra. A konfliktus már tavaly sajtónyilvánosságot kapott, miután kiderült, hogy a bántalmazott édesapja feljelentést tett a román jégkorong szövetségnél. A román média etnikai konfliktusként kezelte az ügyet.

A Román Olimpiai Bizottság eljárást indított, és meghatározatlan időre felfüggesztette a válogatottból a három sportolót. Időközben a diszkriminációellenes tanács is hivatalból eljárást indított, amely most zárult le.

Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke az MTI-nek szerdán elmondta: fejenként 200 lejre bírságolták meg a három magyar fiatalt, akik esetében a legenyhébb szankciót alkalmazták tekintettel arra, hogy kiskorúakról van szó – magyarázta Asztalos Csaba.

“Igaz, hogy a román gyerek is provokálta a magyar csapattársait, akiket “bozgornak” (a magyarokra használt román gúnynév, jelentése hazátlan – a tud. megj.) nevezett, de akkor sem fogadható el a magyar fiatalok reakciója – mondta a tanács elnöke.

Asztalos szerint a jégkorong szövetség is felelős a történtek miatt, hiszen nem tett semmit azért, hogy megelőzze ezt a konfliktust, és utólag sem lépett, hogy feldolgozza azt. Emiatt a tanács 2 ezer lejre bírságolta a szakszövetséget. Asztalos azzal sem ért egyet, hogy a román szövetség – amelynek Tánczos Barna az elnöke – éppen december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén tartott edzést. A tanács elnöke kételyeit fejezte ki, hogy március 15-én, a magyarság nemzeti ünnepe alkalmából is edzettek volna.

Romániában a jégkorongot többnyire székelyföldi magyarok űzik, ezért a különböző korosztályú román válogatottak tagjainak többsége magyar nemzetiségű. A hoki időnként román-magyar etnikai konfliktusként értelmezve kerül a román sajtó figyelmébe.

Legutóbb az keltett hatalmas felháborodást a román nyelvű médiában, hogy a Csíkszeredában szintén tavaly decemberben megrendezett Románia-Magyarország barátságos hoki mérkőzés előtt a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai állítólag elénekelték a magyar himnuszt a magyar válogatott tagjaival együtt.

(MTI)