Etnikai színezetű botrány a nagyváradi helyi tanácsban

Etnikai színezetű botrány a nagyváradi helyi tanácsban
A helyi tanács a Traian Vuia iskolára költi a Bihar Megyei Tanács által az Ady Endre és a Szacsvay iskoláknak szánt pénzösszeget. Az adys diákok tüntettek a városvezetés szándéka ellen.

A nagyváradi önkormányzat 270 ezer lejt kapott a Bihar Megyei Tanácstól három beruházás finanszírozására: az Ady Endre Líceum fűtésrendszerének a felújítására 180 ezer lejt, a Szacsvay Imre Általános Iskola főépületének felújítására 50 ezer lejt, a nagyváradi szlovák római-katolikus parókia felújítására 40 ezer lejt. A nagyváradi tanács a tegnapi ülésén elfogadott költségvetés-kiegészítésében a megyei tanácstól az első két beruházásra szánt tételt egész egyszerűen eltérítette, és a Traian Vuia iskolába vásárolnak bútorzatot több mint 200 ezer lejből. A tervezet szakjelentésében az áll – és Ilie Bolojan polgármester is ezt fejtette ki mind a tanácsülésen, mind az azt megelőző sajtótájékoztatón –, hogy a váradi önkormányzatnak nincs joga olyan ingatlanba befektetni, amely nem az ő tulajdonában van, márpedig az Ady Endre Líceum épülete a római katolikus egyház tulajdona, a Szacsvay iskola főépületének tulajdonjogáért pedig perben áll a város a katolikusokkal, ezért erre a beruházásra sem adhat pénzt. Viszont a megyei tanács általános szándékát tiszteletben tartva a kapott pénzt az oktatási rendszerre költik, ezért vesznek a Traian Vuia iskolába bútorzatot. Arra egyébként sem a sajtótájékoztatón, sem a tanácsülésen nem adott magyarázatot Ilie Bolojan, hogy a szlovák római katolikus parókia felújítására szánt összeget miért lehet a megjelölt célra elkölteni annak ellenére, hogy a parókia épülete szintén nem a város, hanem a katolikus egyház tulajdonában van.

Éles vita

Az ülésen éles, sőt, személyeskedő vita alakult ki Ilie Bolojan és az RMDSZ-frakció vezetője, Kirei Melinda között. A tanácsos etnikai diszkriminációval vádolta a városvezetést, a polgármester pedig képmutatással, illetve azzal vádolta az RMDSZ-t, hogy a fiatalokat megtévesztve élő pajzsként rendelték őket a tanácsülésre, hogy „egy etnikai ízű minidrámát játszanak el”. A tanácsülésre ugyanis az Ady Endre Líceum több tucatnyi diákja is eljött néhány tanár kíséretében, jelenlétükkel jelezve, hogy nem értenek egyet a városvezetés szándékával; és amikor a tanács liberális frakciójának szavazatai nyomán, az RMDSZ- és a PSD-frakciók ellenszavazatai mellett elfogadták a javaslatot, a teremben lévő fiatalok közül többen felálltak és különböző feliratokat a magasba tartva tiltakoztak a döntés ellen. A feliratokon többek között ilyen üzenetek voltak olvashatók román nyelven: „A mi iskolánk nem számít?”, „Diszkrimináció!”, „Tartsák tiszteletben a megyei tanács döntését!”

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .