Etnikai feszültségektől tart Ilie Bolojan

Etnikai feszültségektől tart Ilie Bolojan
Kedd délután a pártszékházban sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei szervezetének elnöke, amelyen több témát is kifejtett.

Június 20-i sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan beszámolt arról, hogy a PNL múlt hétvégi kongresszusán megválasztották a párt első alelnökének, mely szerinte annak tudható be, hogy polgármesterként jó eredményt ért el a tavalyi helyhatósági választásokon, illetve az általa megyei szervezet is kitűnően szerepelt. Azt mondta: politikai stratégiák kidolgozásával fog foglalkozni annak érdekében, hogy a következő választásokon a PNL kormányt alakíthasson, és modernizálhassa Romániát. Megjegyezte: mivel a két tisztség a jelenlegi alapszabályzat szerint összeférhetetlen (mármint a megyei pártelnöki és az országos első elnökhelyettesi), a PNL következő országos gyűlésén születik majd döntés e probléma rendezéséről.

Meglátásában amit a PSD, valamint annak vezetője, Liviu Dragnea és Sorin Grindeanu miniszterelnök művelnek, felelőtlen magatartás. A kormányfő görcsösen ragaszkodik a székéhez, és bármi is történik majd, vagyis függetlenül attól, hogy megbukik a kormány, vagy nem jár sikerrel a bizalmatlansági indítvány, a hazai demokrácia történetében példa nélküli válság folytatódni fog. Nem normális az se szerinte, hogy míg eddig Dragnea agyba-főbe dicsérte a kormányt, és ennek teljesítményét, most hirtelen ennek megbuktatásán munkálkodik.

Ilie Bolojan meggyőződése emellett, hogy amit a PSD és az RMDSZ országos szinten csinál, nem más, mint „politikai üzérkedés”, és etnikai feszültségekhez fog vezetni. Erre a következtetésre annak alapján jutott, hogy megítélésében az RMDSZ zsarolja a PSD-t, és a történelem számtalanszor bebizonyította, hogy ez hosszú távon nem hatékony. Úgy fogalmazott: a kisebbségeknek jogokat kell adni, de nem úgy, hogy ezek sértők legyenek a többségiek számára, ha pedig a kiharcolt jogok be nem tartását nem büntetik, akkor a magyarok lesznek elégedetlenek. Kijelentette: véleménye szerint azok a törvények, illetve módosítások, melyekről a PSD és az RMDSZ tárgyalnak, az alkotmányosság határát súrolják, ezért amennyiben el lesznek fogadva, a PNL megtámadja ezeket az alkotmánybíróságon.

Bírálatok

Megyei, illetve helyi ügyekre áttérve, Ilie Bolojan nyilvánosan felszólította a PSD azon vezetőit, akik közfunkciókat látnak el, hogy viselkedjenek felelősségteljesen. Példaként említette, hogy szerinte a Nagyvárad és Vaskohsziklás közötti 76-os országút siralmas állapotban van, és tudomása szerint az idén nem is fognak dolgozni rajta, valamint elégedetlenségét fejezte ki a megyei utak és az 1-es számú országút állapotával kapcsolatban is. Nem csupán Ioan Mangot, a PSD megyei elnökét, illetve a Megyei Tanács alelnökét bírálta, hanem az önkormányzat vezetőjét, Pásztor Sándort is. Szerinte nem „grandiózus projektekről” kellene álmodozzanak, hanem például előbb rendbe kéne tegyék a volt poliklinika épületét. Ezen kívül azzal se ért egyet, hogy az utóbbi időben olyan személyeket alkalmaztak a megyei tanácsnál, akiknek a munkája megítélése szerint „láthatatlan és mérhetetlen”, így csak azt érték el, hogy számításai szerint 4 millió euróval növekedtek a bérkiadások.

Ilie Bolojan arra is kitért: megállapodás született arról, hogy a Ion Bococi-iskola Körös utcai épületét a Szacsvay Imre Általános Iskola használhassa, a Szent László Napok hétfő esti nyitóünnepségén elhangzottakkal kapcsolatban pedig leszögezte: a városvezetés részéről soha nem is merült fel, hogy Nagyvárad városnapja ne október 12-én legyen.

Ciucur Losonczi Antonius