Észtország, Egyiptom, Szerbia elnökével, valamint Tuskkal és Stoltenberggel tárgyalt Klaus Iohannis New Yorkban

Klaus Iohannis és Donald Trusk. Fotó: presidency.ro
Klaus Iohannis és Donald Trusk. Fotó: presidency.ro
Florentina Peia, az AGERPRES hírügynökség különtudósítója jelenti: Kersti Kaljulaid észt államfővel, Abdel Fattah El Sisi egyiptomi államfővel, Aleksandar Vučić szerb elnökkel, Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral találkozott kedden Klaus Iohannis államfő. A román elnök az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 72. közgyűlésén vesz részt New Yorkban.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint Észtország elnökével a kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséről tárgyalt Iohannis, leszögezve, hogy a két ország álláspontja sok tekintetben hasonló több, terítéken levő európai kérdésben, valamint a biztonságpolitika terén.

A két államfő közös rendezvény megszervezését is felvetette annak apropóján, hogy jövőre Románia a nagy egyesülés, Észtország pedig függetlensége kikiáltásának 100. évfordulóját ünnepli.

Az elnökök megállapodtak abban, hogy együttműködnek a 2018-as NATO-csúcs sikere érdekében, különös tekintettel a keleti szárny északi, illetve déli régiója közti összhang megerősítésére. Ezen a téren Iohannis a Bukarest Formátum jelentőségét is kiemelte a jövő évi NATO-csúcs előkészítésének vonatkozásában.

Iohannis tájékoztatta észt hivatali kollégáját arról, hogy Románia szándékozik otthont adni 2018-ban a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozójának.

Egyiptom elnökével tartott megbeszélése során Iohannis értékelte a két ország közti kiváló viszonyt, megemlítve, hogy idén már 111 éves múltra tekint vissza az Egyiptom és Románia közt fennálló diplomáciai kapcsolat.

A két államfő olyan témákat érintett a találkozó során, mint a terrorizmus elleni közös fellépés és az együttműködés a líbiai, valamint a szíriai helyzet rendezése érdekében. Az elnökök abban is megálapodtak, hogy kölcsönösen látogatást tesznek egymás hazájában a legmagasabb szintű politikai párbeszéd fellendítése érdekében.

A ENSZ-közgyűlés apropóján Klaus Iohannis találkozott kedden New Yorkban Aleksandar Vučić szerb elnökkel is, akit meghívott, hogy a következő időszakban hivatalos látogatást tegyen Romániában. Hivatalos források szerint a szerb elnök elfogadta a meghívást.

A román államfő Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével is tárgyalt, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, aki októberben Romániában tesz majd látogatást.

www.agerpres.ro