Eszmefuttatások az életről

Eszmefuttatások az életről
Nagyvárad- Kedd este a Tibor Ernő Galériában mutatták be Ambrus I. Katalin Kagylók és gyöngyszemek című, prózákat és verseket tartalmazó kötetét. Művészi mozzanatok színesítették a rendezvényt.

A Tibor Ernő Galéria közössége nevében Széll Katalin üdvözölte a megjelenteket, örömének adva hangot a szép számú érdeklődő, illetve amiatt, hogy Ambrus I. Katalin volt osztálytársai közül is sokan elmentek a rendezvényre.

Az írónőt Tóth Ágnes költő, újságíró méltatta, illetve ismertette a könyvét. Elmondta, hogy több mint két évtizedes barátság fűzi hozzá, a rendszerváltozás után a Bihari Naplónál ismerkedett meg vele, mert mindig vitt be írásokat, szösszeneteket, jegyzeteket a családi rovatnak. A Litera kiadó gondozásában megjelent, Rob Ibolya képzőművész által tervezett és rajzolt borítójú Kagylók és gyöngyszemek című könyve a második kötete, és tulajdonképpen két részből áll. A 70 költemény kevés kivételtől eltekintve nem lírai vagy epikus, inkább tömör, rövid megfogalmazású, aforizma, epigrammaszerű életbölcselet. A versek sajátos stílusban szólnak a földi lét értelméről, cselekedetek helyes vagy helytelen voltáról, én keresésről, születésről és halálról, a természet törvényeiről, emberi kapcsolatokról, szerelemről, örömről, bánatról, csalódásról és kudarcról, reményről, magányról, a betegségről való félelemről és a hivatásról. A szerző tehát szinte mindenről véleményt alkot, és az 58 prózai alkotás mondanivalói is lényegében erről szólnak, lélektani és filozofikus eszmefuttatások, jól megrajzolt jellemrajzokkal a múltról és a jelenről.

Saját élettapasztalata

Ambrus I. Katalin az ilyenkor szokásos köszönetnyilvánítások előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az általa leírtak forrása saját élettapasztalata, de néha a környezetében élők életmozzanatait is becsempészte sorai közé. Megjegyezte: reméli, mindenki talál majd olyan olvasnivalót, mely jobb kedvre deríti.

Az eseményen közreműködött Trifán László (ének, gitár, szájharmonika), Thurzó Sándor József (brácsa), Stéfán Bodor Mária (felolvasás) és Szabó Tamás (ének, gitár).

Ciucur Losonczi Antonius