Esős marad az időjárás

Szatmár megye – Szatmár megyében a cukorrépának a fele még a földben, mintegy 10 000 hektár búza vetetlen, az eső pedig esik.

Folytatódik az esős időjárás, s a meteorológiai szolgálat a decemberi hónapra is csapadékos időszakot jelez. Eszerint november további részében a mostanihoz hasonló, bőséges csapadékra, és – 10, + 20 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani, miként ez fogja jellemezni a decembert is. Szárazabb időjárásra csak január második felében számíthatunk.

Mi lesz a mezőgazdasággal?

Szatmár megyében a 3300 hektár betakarításra váró cukorrépából eddig mindössze 1440 hektár van a földből kiszedve (a hektárátlag: 33 000 kg), s a betakarított 51 000 tonnából 41 000 kg van elszállítva a nagyváradi cukorgyárba. Mintegy 1900 hektárról kellene még a termést betakarítani. Ami a búzavetést illeti, a megye gazdái 37 000 hektárra igényeltek állami támogatást, de eddig csak kb. 30 000 hektár van elvetve. Ha a prognózis szerint alakul a közeljövő időjárása, a hektáronkénti 500 lejes támogatást az el nem vetett területekre vissza kell fizetniük a gazdáknak, a még földben lévő cukorrépa pedig a táblákon fog megrodhadni. De nemcsak a betakarítást akadályozza a megyénkben szokatlanul csapadékos időszak, hanem az őszi szántást is. Mindez az ideihez hasonló újabb gyenge mezőgazdasági év bekövetkeztét engedi sejtetni.

Bódi Sándor