Esőmenők: vízizene a tónál

Esőmenők: vízizene a tónál
Kriminális időjárás, katasztrofális terepviszonyok, jövő felhők, menő programok: ez jellemezte régiónk legnagyobb fesztiválját, a Campust, amely vasárnap zárult Debrecen mellett a Vekeri-tónál.

Georg Friedrich Händel abszolút nem ilyesmire gondolt, amikor megírta a Vízizenét, ennek ellenére ez a mához igazított változata is igen impresszív volt és sokszor eszükbe juthatott a résztvevőknek: verte ugyanis az eső keményen a koncertek és egyéb programok látogatóit a Campus Fesztiválon. Debrecen mellett, a Vekeri-tónál július 23–27. között zajlott régiónk legnagyobb fesztje, s bizony nem csak szem, hanem láb sem maradt szárazon. Ennek ellenére sok ezren választották ezt a bulit – köztük számos Bihar megyei, s ezen belül még több nagyváradi látogatót is vonzott a rendezvény.

Zene és látvány

S hogy mi milyen volt? Nyilván ez szubjektív, de azért sosem árt megmondani a tutit. Ilyenformán a gyorsmérleg(em) szerint a legjobb idén is a Kispál és a Quimby volt, kiegészülve az ő farvizeiken evezgető Péterfy Borival. A legnagyobb show-t a hazai pályán játszó Tankcsapda nyújtotta: videoprojekciók, pirotechnikai arzenál ámította a közönséget, az éjszakában bevetett hatalmas lézerágyúkat pedig már fél nappal a koncert előtt elkezdték felszerelni a banda számára. A legmulatságosabb nem-zenei program a Laár pour L’art Társulat nevéhez kötődik, a legsiralmasabbat – az amúgy teltházas sikert arató Bagi-Nacsa duót felvezető –  Koltai Róbert produkálta.

A 20 hektáros területen egyébként összesen 11 programhelyszínen szórakoztatták több mint négy napon át a fesztiválozókat. Említést érdemel még a fellépők közül a Depresszió, a HS7, a Kiscsillag, valamint a fesztet záró Zagar and The Underground Divas.

27 ezer látogató

Vasárnap délután meg is kaptuk az első adatokat. Ezek szerint összesen mintegy 27 ezren keresték fel a Campus Fesztivált. (Előzetesen 30 ezer látogatót vártak.) A fesztiválon csaknem ezren dolgoztak a látogatók kényelméért és összesen ötezer négyzetmétert kitevő fedett helyszín egészítette ki a szabadtérieket. Bakó Csaba sajtófőnök szerint gigászi erőfeszítésbe került az utakat és a helyszíneket olyan állapotban tartani, hogy a sár ne „nyelje el” a fesztiválozókat. Mindezzel együtt sikeresnek tartják az eddigi Vekeri-tó Fesztiválból lett első Campust, így jövőre is megtartják a rendezvényt – amelytől (ó, te kegyetlen sors!) vasárnap délelőtt már verőfényes napsütésben búcsúzhattak a hazafelé özönlők.

Szeghalmi Örs