Eseménydús vakáció a romániai belpolitikában

Nem számíthatunk csendes parlamenti vakációra, valamennyi politikai alakulat az őszi választásokra, a jelöltállításra összpontosít majd a következő hónapokban.

Az RMDSZ is megkezdte a felkészülést: július 11-én, Marosvásárhelyen, a kritériumrendszerről tárgyal a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa (TEKT), ezt követően pedig, szintén jövő pénteken, a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) az SZKT-döntés értelmében kidolgozza a jelöltállítási kritériumokat – jelentette be Markó Béla szövetségi elnök szerdai bukaresti sajtóértekezletén. Az RMDSZ elnöke közölte, a Szövetség legkésőbb szeptember elejéig dönt a jelöltek személyéről.

Ismételten bírálva az új választási rendszert, rámutatott, valamennyi pártnak jóval több, mint 400 jelöltet kell állítania az országban, olyan körülmények között, hogy nem lehet megállapítani ki lesz az, aki mandátumot szerez. Az RMDSZ valamivel könnyebb helyzetben van, ugyanis bizonyos választási körzetekben jelöltjeinek legalább egyharmada szinte biztos lehet a sikerben. Markó Béla szerint rendkívül nagy a kihívás, több mint 400 jól felkészült jelölt indul az RMDSZ színeiben, de ugyanennyi jelöltet kell állítani a többi pártnak is a választásokon. Egyrészt pozitívum az, hogy ezúttal nemcsak néhány befutó hellyel rendelkező listákra kell szavazni, de ennél nagyobb hátránynak tekinthető az, hogy rendkívül sok múlik majd a véletlenen.

Közölte: az RMDSZ július 4-én, pénteken, Székelyudvarhelyen tartja újonnan megválasztott polgármestereinek találkozóját, amelyre az RMDSZ kormányzati tisztségviselői, illetve a megyei tanácselnökök, alelnökök is hivatalosak. A mérlegkészítés mellett, a napirenden szerepel a célkitűzések meghatározása, hiszen a mandátum elején mindenki számára fontos, hogy világosan lássa, mi a teendő a következő négy esztendőben.

Az elnök kitért a július 5-én, Marosvásárhelyen, Tőkés László EP-képviselővel folytatandó megbeszélésére is. Mint mondta, a tanácskozás célja az esteleges együttműködési lehetőségek feltérképezése az RMDSZ-en kívüli szervezetekkel, ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül a választók döntése sem, akik szavazatukkal elutasították a romániai magyar politikai élet bipolarizálódását: a számok azt mutatják, hogy a magyarok 85%-a továbbra is az RMDSZ-t tekinti hiteles érdekképviseleti szervezetének – szögezte le.

Elmondta azt is, az RMDSZ egyetért a rendkívüli parlamenti ülésszak összehívásával, a Számvevőszék működése érdekében a parlamentnek kötelező módon meg kell hosszabbítani az intézmény vezetőségének mandátumát. Markó Béa szerint akár az államelnök által is visszaküldött törvényt is lehetne módosítani, de ez hosszabb és nehézkesebb folyamat.

Bejelentette, az őszi parlamenti ülésszakra készülve, az RMDSZ két törvénytervezetet dolgoz majd ki: az egyik, a gazdasági fejlesztési régiók átszervezése, amely a jelenlegi hét régiót 15-16 régióra osztaná fel. A másik kezdeményezés pedig a megyei tanácselnökök hatáskörének kibővítésére vonatkozik.