Eseménydús évadot zár a Kolozsvári Magyar Színház

Fotó: Bíró István
Fotó: Bíró István
Mozgalmas évadot zárt pénteken, június 30-án a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

A 2016/2017-es évad mérlegét kilenc bemutató, valamint az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál ötödik kiadásának megszervezése alkotja. Nagytermi bemutatók: Légy jó mindhalálig és Rosmersholm, a stúdióban és nagytermi Stúdióban bemutatott előadások: A mélyben, Homemade, Kalucsni, A kísérlet, Hormon, Vakok és A vágy villamosa. A Kolozsvári Színház az évadban útjára indított új programjának keretében az intézmény fokozott figyelmet fordított a fiatal alkotók bevonására. A több éves program első fázisaként a színház előadás-pályázatot hirdetett 35 év alatti rendezők számára, valamint sor került a hazai független alkotócsoportokat bemutató Shortcut- előadássorozat első vendégelőadására is.

Az évadban a társulat kolozsvári székhelyén játszott 135 saját előadását, valamint a vendégelőadásokat, összesen 21.848 néző tekintette meg, a fesztiválokon és vendégjátékokon pedig további 3489 néző előtt játszott a társulat. Az Interferenciák Fesztivál keretében műsorra tűzött 31 előadás közönségével kiegészülve a Kolozsvári Színháznak a 2016/2017-es évadban összesen 33.635 nézője volt.

Fesztiválmeghívások

A társulat a zsúfolt program mellett számos rangos fesztiválmeghívásnak is eleget tett: a nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon való szereplést követően, októberben három előadással volt jelen a bukaresti Országos Színházi Fesztiválon, decemberben pedig a Tokiói Nemzetközi Ibsen Fesztivál látta vendégül a Hedda Gabler című előadást. A Kalucsni című ősbemutató meghívást kapott a debreceni DESZKA Fesztiválra, a Homemade a nagyváradi HolnapUtán Fesztivál, A mélyben pedig, a legjobb rendezőnek járó UNITER-díj elnyerését követően a Nagyszebeni Nemzetközi Színházfesztiválon, valamint a Pécsi Országos Színházi Találkozó verseny-programjában szerepelt. A már hagyományosnak számító előadáscsere keretében ebben az évadban két előadással vendégszerepelt a kolozsvári színház a budapesti Vígszínházban.

A fesztiválszereplések a nyári szünet alatt is folytatódnak: a Silviu Purcărete által rendezett Julius Caesar júliusban a spanyolországi Almagróban szervezett Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztiválra, szeptember elején pedig a dél-koreai Szöul Előadóművészeti Fesztiválra kapott meghívást.

A 225., jubileumi évadot a színház a Kolozsvári Magyar Napokon való részvétellel indítja augusztusban, ahol az előadások mellett a már hagyományosnak számító színházsátor programjaira is ellátogathatnak majd az érdeklődők.

Az új évad első bemutatója

Az új évad első bemutatójának előkészületei ősszel kezdődnek majd, Victor Ioan Frunză Tony Kushner „Angyalok Amerikában” című drámáját állítja majd színpadra.