Esély az újrakezdésre

Esély az újrakezdésre
November 30–án, Szatmárnémetiben véget ér az „Egy otthon — a hajléktalanság helyet” elnevezésű projekt, melynek részleteiről és eredményeiről Cristina Diaciuc, a Stea Egyesület igazgatója számolt be.

November 30–án befejeződik be az a kilenc hónapos futamidejű projekt, melyet a Francia Köztársaság Külügyminisztériuma támogatott anyagilag. A PROCOPIL elnevezésű program megvalósításában a szatmárnémeti Stea Egyesület vállalt oroszlánrészt, partnerei a következő intézmények voltak: a szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal, a Gyermekekért, Közösségért és Családért Alapítvány (FRCCF) és a GIR 2003 Egyesület.

Alapfeltétel

„Egy otthon — a hajléktalanság helyet” elnevezésű projekt védencei a szatmárnémeti hajléktalanok soraiból kerültek ki. Összesen 9 fiatal (16 és 30 év közötti) és 3 gyermek (0–3 év közötti) számára jelentett újrakezdési esélyt ez a projekt. A hátrányos helyzetű fiatalok részére egy lakást béreltek és rendeztek be az egyesület munkatársai. Az, hogy valaki normális életet éljen alapfeltétel egy lakás, aminek bérlése sokba kerül.

Eredmények

De minden nehézség ellenére nyolc fiatal tudott munkát vállalni, kettő teljesen független lett, négyen közülük személyigazolványt kaptak, ketten megtanultak írni és olvasni — a felsorolt megvalósításokat eredeményként lehet elkönyvelni. Nagy problémát jelent a kábítószerélvezet, erről nagyon nehéz a hajléktalanoknak lemondani. A Stea Egyesületnek nincs saját szociális lakása, a tömbházlakásért, amiben a kilenc hónapig laktak a fiatalok és a gyermekek, azért bért kellett fizetni. Az is problémának számít, hogy a munkaadók nem tartják be ígéreteiket a munkavállalókkal szemben. Mikor egy, a társadalom perifériájára szorult ember munkát vállal, a próbaidő letelte után már nem akarja alkalmazni. Az egyesület munkatársai a hajléktalonokkal megkezdett munkát tovább folytatja a jövőben, annak ellenére, hogy eddig is sok akadályba ütköztek — hangsúlyozta Cristina Diaciuc igazgató.

Karikás Enikő