Esély a film világában

Akt.:
Esély a film világában
Sok olyan fiatal színész van, aki ismert a színház világában, de kevésbé a film világában. A Kolozsvári Állami Magyar Színház kiváló művésze, több hazai film főszereplője, Dimény Áron ötlete, hogy népszerűsítsék őket a filmek világában is.

Ezt a célt szolgálja, immár ötödik alkalommal a TIFF keretében megvalósított, „Tízen a filmért” nevű program. Az ország színházaiból 10 színészt választottak ki azzal a céllal, hogy a filmmel foglalkozó szakemberek lehetőséget kapjanak arra, hogy a felkínált választékból kikeressék azokat a filmi arcokat, melyekre forgatás közben szükség van. A kiválasztott színészek legtöbbje már rövidfilmekben szerepelt. A tíz színész: Alina Petrică, (Bukaresti Nemzeti Színház), Andi Gherghe (független színész), Cătălina Bălălău(Piatra Neamț-i Ifjúsági Színház), Cezar Grumăzescu (Bukaresti Excelsior Színház, Állami Zsidó Színház), Ciprian Scurtea („Radu Stanca” Nemzeti Színház, Nagyszeben), Cristian Rigman (Kolozsvári Nemzeti Színház), Ioana- Florentina Manciu („Marin Sorescu” Nemzeti Színház, Krajova), Nicholas Cațianis (Odeon Színház, Excelsior Színház), Richard Balint („Mária Királynő” Színház, Nagyvárad), Sânziana Tarța (Kolozsvári Nemzeti Színház). A filmet Kolozsvár és környékén kellett elkészíteni. A tíz színész főleg a színházban, illetve rövid filmekben szerepelt.

Betekintés a filmezés titkaiba

A sajtóval való találkozás során beszéltek arról, miként választották ki őket a programba való szereplésre, a színház és a film közti különbségről. A színpad és a filmezés közötti különbségről, egymás munkája megismerésének fontosságáról vallottak. Amint elmondták, ezekben a napokban kellemes tapasztalatokat szereztek a filmezés világából. Tapasztalhatták a kamera mögötti érdekes életet. A színésznek a színházban van jelentős szerepe. A filmezésnél a rendezőnek meghatározó a szerepe, mellette van a világosító, a hangmérnök, a vágó, a maszkmester, a derítő. A 10 művész rájött, nem ismerik egymás munkáit. A színházi rendezés során a jelenetek egymás után következnek, folytonosság létezik. A színész lelkileg és szakmailag fel kell, készüljön, ennek megfelelően építi szerepét. Filmezés alkalmával egy- egy jelenetet többször is megismételnek. A jelenetek nem következnek egymás után. Filmezik az első jelenetet, majd a középsőt. A filmszínész lelkileg felkészül a jelenetek többszöri ismétlésére is. A forgatáson nem lineáris sorrendben következnek a jelenetek. A filmszínész fegyelmezett kell, legyen, a jeleneteket pontosan kell kivitelezni. A színházban a színész rögtönözhet. A rendezőtől elvárják, hogy tiszteletet tanúsítson a színészekkel szemben. Teremtse meg az alkotás örömének a hangulatát. Az ifjak tisztában vannak azzal, mit jelent a kapcsolat kiépítése. A program koordinátora Ileana Cecanu. A színészeknek egy rövidfilmet kellett készíteniük Kolozsvárról és környékéről. Mindenik főszerepet kapott, végül a kisfilmeket egységbe tömörítették. A rövidfilm rendezője Radu Bărbulescu. Forgatókönyvet Alina Petrică és Cătălina Bălălău állították össze.

A program résztvevői workshopon, a filmszakma és a média képviselőivel is találkoztak. A fiatal tehetségek remélik, a rendezők, a producerek, a színész-válogatással foglalkozó szakemberek felfigyelnek munkájukra, és esélyt adnak a filmes világban való megnyilvánulásukra.

Csomafáy Ferenc