„…és szárnyra kelnek a szavak…”

„…és szárnyra kelnek a szavak…”
Nagykároly – Az elődöntők során közel 500 tanuló adta elő a kötelező illetve az általa, vagy tanára által választott verset. A végső megmérettetésen már csak 52-en állhatak a közönség elé.

1964. április 11. Ez a dátum így önmagában talán semmit mondó, mert valószínűleg kevesen tudják – legalábbis a fiatalok közül biztosan nem sokan –, hogy ekkor tartották meg először a Magyar Költészet Napját. A jeles eseményt tehát 44 évvel ezelőtt, és épp József Attila születése napján, ünnepelték első alkalommal, mely által máris kettős tiszteletadásról beszélhetünk. Sajnálatos módón az eltelt közel ötven év alatt az úgynevezett ünnepi megemlékezések, tiszteletadások sora erőtelesen megritkult, nemcsak hazai szinten, de az anyaország esetében egyaránt.

Valami megmozdult

Nagykároly esetében valami megmozdulni látszik, hiszen Kiss Zita, a Nagykárolyi Művelődési Ház referense nagyszabású szavalóverseny megszervezésébe kezdett hetekkel ezelőtt, melynek végső – s mint utólag kiderült színvonalasra tervezett – megmérettetését épp április 11-re tűzte, nem véletlenül. Az „…és szárnyra kelnek a szavak…”  nevet viselő szavalóversenyen közel 15 tanintézmény (Nagykároly és a környező települések iskolái) 500 diákja vett reszt, míg az elődöntők rostáján összesen 52-en jutottak tovább, a három korszotályra bontott kategóriából. A végső eredményről egy a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának színművészeiből álló szakmai zsűri döntött élén Tóth-Páll Miklóssal. További zsűritagok: Laczkó Tekla és Péter Attila Zsolt. A díjátadóra a Fűszál Együttes fellépését követően került sor. A gálaműsor díszvendége, a Fűszál Együttes a megzenésített – Kányádi, József Attila, Petőfi, Ady stb. – versekkel kiválló hangulatot teremtett a díjátadóhoz.

Díjazottak:

I-IV.: osztály: I. Snébli Dávid (Csomaköz) II. Demián Eduárd (Csomaköz), III. Szilágyi Ákos (Mezőfény).

V-VIII.: I. Tankó Anna (Kaplony), II. Csobot Adél (Nagykároly), III. Enyedi Bálint (Nagykároly).

IX-XII.: I. Tankó Zsuzsa (Elméleti Líceum), II. Keresztesi Dávid (Elméleti Líceum), III. Végh Tímea (Kalazanczi Szt. József Róm. Kat. Gimnázium).

Az Ady Társaság különdíját vehette át:

Kis Eszter, Óbis Anna Anasztázia, Veress Anett, Baróti Boglárka, Enyedi Bálint, Tankó Zsuzsa, Végh Tímea, Keresztesi Dávid.