Érvénytelenítette a Kovászna megye zászlajáról hozott határozatot a Brassói Táblabíróság

Érvénytelenítette a Kovászna megye zászlajáról hozott határozatot a Brassói Táblabíróság
Jogerősen érvénytelenítette a Kovászna megye zászlajáról hozott megyei önkormányzati határozatot a Brassói Táblabíróság. Az intézmény honlapján olvasható, szerdán hozott ítéletben a táblabíróság helyt adott a Kovászna megyei prefektus fellebbezésének, és megváltoztatta a Kovászna Megyei Törvényszék alapfokon hozott – az önkormányzat számára kedvező – ítéletét.

 

A székelyföldi Kovászna 2008-ban hozott határozatot a megye statútumának a módosításáról, és a kormány által korábban elfogadott címer zászlóváltozatát is a jelképek közé sorolta. A prefektus fő kifogása az volt, hogy Romániában nem rendelkezik jogszabály megyei zászló elfogadásáról, a megyéknek tehát csak címerük lehet.

A megyei jelkép az egykori Háromszék vármegye címerének kismértékben módosított változata. Amint a megyei önkormányzat honlapján olvasható, középpontjában a kardot tartó páncélos kar áll, mely a székely határvédők hősiességére utal. A kardot takaró szív az áldozatkészség, a hazaszeretet szimbóluma. A ragyogó nap és a növekvő holdsarló a székely nemzet jelképe. A három csillag az egykori három székely rendet jelképezi, de utal a Háromszéket alkotó három kisebb területi egységre: Sepsi-, Kézdi- és Orbaiszékre is. A zászlón a kék tónusú, pajzs alakú címer egy aranyszínű sáv közepén helyezkedik el, amelyet két keskenyebb kék színű sáv övez.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke egy csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón kijelentette, a bírósági ítélet ellenére sem véteti le a megyezászlót a közintézményekről. “Úgy látjuk, hogy a törvény értelmezésével mind a prefektus, mind a bíróság székely és román megyékre osztotta fel Romániát. Elméletben mindenütt ugyanaz az alkotmány, mindenki egyenlő jogokkal rendelkezik, a gyakorlatban azonban ez másként van: a román megyéknek lehet zászlójuk, a székely megyéknek nem. (…) Ez pedig elfogadhatatlan” – idézte az Agerpres hírügynökség Tamás Sándort. Az önkormányzati elnök arra utalt, hogy Arad, Fehér, Konstanca, Ialomita, Máramaros és Temes megye szabadon használhatja az önkormányzati határozattal elfogadott megyezászlóját, a székelyföldi megyék zászlajáról hozott határozatokat azonban hatálytalanította a bíróság.

2012 szeptemberében a Marosvásárhelyi Táblabíróság a mostanihoz hasonló ítéletben érvénytelenítette a Hargita megye zászlajáról hozott önkormányzati határozatot. Hargita megye 2009-ben a székely zászlót tette a megye jelképévé.