Érvényben maradnak a megszorító intézkedések 2013-ban

Érvényben maradnak a megszorító intézkedések 2013-ban
Romániában a jövő év folyamán is érvényben maradnak a megszorító intézkedések, amelyeket három évvel ezelőtt fogadott el az akkori kabinet – derült ki a román kormány szerdai ülését követően.

 

A kormányülésen kiigazították az infláció mértékével a helyi adók alsó és felső határát is, és ezzel a kormány megteremtette a helyi önkormányzatoknak a törvényes lehetőséget, hogy növeljék a helyi adókat.

Romániában 2010 óta változatlanok ezek az értékek, most a kormány 16 százalékkal növelte a határértékeket – közölte Andrei Zaharescu kormányszóvivő. A kormány becslései szerint az intézkedés nyomán a helyi önkormányzatok 527 millió lej (116 millió euró) többletbevételre tesznek szert.

A Victor Ponta vezette kabinet – amely a vasárnapi parlamenti választások után a következő négy évben is kormányozni készül – több olyan megszorító intézkedés érvényességének a meghosszabbításáról döntött, amelyeket két évvel ezelőtt vezetett be a világgazdasági válság miatt az Emil Boc vezette kabinet.

Így 2013-ban a közalkalmazottak továbbra sem kaphatnak ebéd-, ajándék- és üdülési utalványokat, az 1989-es forradalmárok nem kapják meg juttatásaikat, és korlátozták a vasúti közlekedésben járó kedvezményeket.

A közalkalmazotti bérek is befagyasztva maradnak 2013-ban, miután a román kormány december elején 7 százalékkal emelte a fizetéseket, és így maradéktalanul visszaadta azt a pénzt, amit 2010-ben a Boc-kabinet elvett a közalkalmazottaktól a 25 százalékos bércsökkentéssel.