Érvényben marad Horváth Anna eltiltása a kolozsvári alpolgármesteri teendők ellátásától

Érvényben marad Horváth Anna eltiltása a kolozsvári alpolgármesteri teendők ellátásától
A kolozsvári táblabíróság elutasította Horváth Anna fellebbezését, így a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa továbbra sem láthatja el kolozsvári alpolgármesteri teendőit – közölte keddi számában a Szabadság című kolozsvári napilap.

Horváth Annát befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja, és október 11-én hatvan napra hatósági felügyelet alá helyezte a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA). Ennek a kényszerintézkedésnek a hatvannapos meghosszabbítása vált jogerőssé a táblabíróság hétfői ítélete által.

Gáspár Szilágyi János, Horváth Anna ügyvédje a Szabadságnak elmondta: a zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyaláson az ügyészek azzal érveltek, hogy sérülne a közérdek, ha Horváth Anna továbbra is gyakorolná tisztségét. Hozzátette: a végzés írásos indoklása titkos lesz, akárcsak az, hogy a Román Hírszerző Szolgálat milyen nemzetbiztonsági okokra hivatkozva szerezte meg a jogot Horváth Anna hat hónapos titkosszolgálati megfigyeléséhez.

E megfigyelés hozta felszínre azokat az információkat, amelyekre az ügyészség a korrupció gyanúját alapozza. A DNA korábban azt közölte, hogy az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy ingatlanfejlesztőtől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.

Az ügyvéd elmondta: nem tartják megalapozottnak a hatósági felügyelet meghosszabbítását, mert a tanúk kihallgatása megtörtént, és az ügyészség semmilyen bizonyítékot nem tudott felhozni arra, hogy az alpolgármesteri tisztség gyakorlása által bárkinek bármilyen érdeke sérülne. Azt is hozzátette: a végzés rendkívül negatívan érintette védencét.

A hatósági felügyelet idején Horváth Anna nem láthatja el az alpolgármesteri teendőket, nem veheti fel a kapcsolatot az ügyében érintett személyekkel, rendszeresen meg kell jelennie a hatóságok előtt, és az ügyészek jóváhagyását kell kérnie, ha külföldre akar utazni.

(MTI)