Érthetőek a kormányellenes tüntetések, és a folytatásuk is

Csomortányi István (balra) és Zatykó Gyula összegezte az Zatykó Gyula meglátásait. A szerző felvétele
Csomortányi István (balra) és Zatykó Gyula összegezte az Zatykó Gyula meglátásait. A szerző felvétele
A PSD+ALDE-kormány más rossz rendeletet is elfogadott, a már visszavonton kívül – jelezte az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), amely szerint a megoldás a polgároktól a további tüntetés, a politikumtól az előrehozott választás lenne.

Az utcáról jött be a téma – kezdte váradi sajtótájékoztatóját az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, Zatykó Gyula, arra utalva, hogy a tüntetések több városban még tartanak. Jelezte: az igazságszolgáltatást korlátozó, ám visszavont rendelet mellett a PSD+ALDE-kormány másik rossz döntést is elfogadott. A 9-es számú rendelet szerint ugyanis a költségvetési pénzek költésével kapcsolatos felelősség megszűnik – a települések a Sevil Shaideh által vezetett regionális fejlesztési minisztériumtól kérhetnek pénzt, és ha kapnak (nyilván főleg a PSD-sek fognak), akkor arra költik, amire akarják, nem is kell betartani azt a célt, amire igényelték. Eddig a pénzalapok indokolatlan átirányítása büntetendő volt, már nem az. Kérdésünkre Zatykó hozzátette: leegyszerűsítve majdnem az mondható, hogy egyből zsebekbe osztanak le 30 milliárd lejt. Ennyit kezel ugyanis a tárca. Hogy honnan lesz a pénz? Valószínűleg kölcsönt vesz fel az ország. Kitől? Ezt még nem tudni, de úgy áll, hogy a PSD megint adósságba ver minket, aztán fizethetünk mindannyian, a pénz pedig gyanús módokon eltűnik majd – tette hozzá. „Egy hónapja működik ez a kormány, de állandóan csak trükközik. Most, a bizalmatlansági indítványkor megbukhatott volna, de túlerőben van. Hogy az RMDSZ most, amikor világos volt, hogy nem fog bukni a kormány– azaz súlytalan az RMDSZ döntése– tehát, hogy legalább most miért nem viselkedett becsületesen, érthetetlen. Ehelyett most is a PSD-vel és az ALDE-vel egy követ fújva megtagadta a parlamentben a szavazást” – mondta.

Kifogásolta azt is, hogy a mostani hatalom a bírókat félemlíti meg. Elbocsátották ugyanis a legfelső bírói testületből azt a Camelia Bogdan bírónőt, aki 8-10 politikust ítélt el korrupcióért, köztük Dan Voiculescut, 10 évre. Mindezek miatt Zatykó Gyula szerint a kormányellenes tüntetések érthetőek, és a folytatásuk is.

Összefonódás

Csomortányi István, az EMNP megyei szervezetének elnöke így fogalmazott: „a PSD a román politikai életben a gyökere minden rossznak, mindennek, ami elutasítandó, ami ellen 1990 óra sokan küzdünk. Nemcsak a magyarellenesség miatt a legrosszabb a PSD, hanem a törvények folyamatos semmibevétele, az állandó korrupció, a gátlástalan harácsolás miatt is. 2012-ben is ez a párt nyert, aztán a káosz 4 éve jött, ami alatt 4 kormány is volt. Végül lerabolta az országot, és önként átadta a végére a hatalmat egy ügyvezető kabinetnek. Aztán tavaly év végén megint a PSD nyerte a választást, minden idők leghazugabb kampányával. A céljuk most is kizárólag a saját klientúra pénzhez juttatása. És lám, összenő, ami öszzetartozik, hiszen már megint szövetséges a PSD, az RMDSZ és az ALDE. 2014 márciusában az RMDSZ ismét kormányra is lépett a PSD-vel. Akkor 4 ígéret volt. Az önálló marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti kar megteremtése, kisebbségvédelmi jogszabály bevezetése, a zászlóhasználati jog kiterjesztése és az észak-erdélyi autópálya befejezése. Ezekből sem valósult meg semmi. Aki ezt a PSD-maffiát támogatja, az csak tovább súlyosbítja az ország helyzetét. És mint látjuk, a PSD ígéreteinek vége is 0.”
Hozzátette: „Külön durva a Bihar megyei magyar képviselők és szenátorok, meg az itteni PSD viszonya. Hiszen a megyét is együtt irányítják, és itt aztán különösen a PSD leghűségesebb szövetségese az RMDSZ.”

Csomortányi István szerint a megoldás az lenne, ha a teljes Grindeanu-kormány menne, de utána nem a PSD alakíthatna új kormányt, hanem előrehozott választások jönnének.

Szeghalmi Örs