ERDON Helyi hírek

2010.11.22. 06:54

Kemény télre készülnek az utászok

<p>Mind Románia, mind a környező országok igyekeznek felkészülni a várható kemény télre, ezért rekordmennyiségű sót rendeltek a parajdi bányából. A kitermelt só 80 százalékát külföldre viszik, a fennmaradó 20%-ot pedig a belföldi utak tisztítására fordítják.</p>

Jelenleg is teljes kapacitással folyik a só kitermelése a parajdi bányában, tudtuk meg Moldován Istvántól, a kitermelési részleg vezetőjétől. Megállás nélkül dolgoznak a bányászok, napi 24 órában, négy váltásban. „Ha a szükség úgy kívánja, márpedig úgy kívánja, akkor szombaton és vasárnap is dolgozunk. Napi 800–1000 tonna útszóró sót viszünk a felszínre, amit őrlés és tapadásgátlóval való kezelés után vagonokkal és kamionokkal a megrendelőknek szállítunk” – mondja Moldován.

A részlegvezető kitért arra is, hogy a tavaly téli viszonyok miatt (például a galaci és a brăilai hatalmas havazások miatt) sokkal „érzékenyebbek” lettek az utászok mind Romániában, mind külföldön. Többnyire exportálják a sót, legtöbbet Magyarországra szállítanak. „Visznek Szlovákiába és a szerbekhez is. Újabban az ukrán piacra is kezdtünk sót küldeni” – tette hozzá Moldován.

Azt is megjegyezte a kitermelés vezetője, hogy amennyiben nem lesz olyan kemény tél, mint amilyenre számítanak, akkor a nyakukon maradhat a kitermelt mennyiség. „Nagyságrendben jóval meghaladtuk a tavalyi év kitermelését. 100 000 tonna sót hozunk a felszínre évente, plusz-mínusz 30 000 tonna” – fejezte be Moldován.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!