Értékteremtő színház

Fotó: Bíró István
Fotó: Bíró István
A Kolozsvári Állami Magyar Színház 221. évadját kezdi meg. Világviszonylatban ezzel a teljesítménnyel nagyon kevés színház dicsekedhet. A 2013-2014-es évadtervét ismertette Tompa Gábor igazgató- főrendező, főiskolai tanár és Visky András aligazgató, dramaturg, főiskolai tanár.

 

A sajtótájékoztatón beszámoltak azokról az eseményekről, amelyek az elmúlt évadokban a méltán megszerzett, nemzetközi hírnévnek örvendő színház sikereiről tanúskodnak. Felemlegették az Egyesült Királyságban, 20 évvel ezelőtti londoni, glasgowi, leedsi, oxfordi sikeres Eugéne Ionesco: A kopasz énekesnő- című előadásokat. A londoni újságok Tompa Gábor A kopasz énekesnő című előadásáról cikkeztek. Az angol kritikusok akkor az év legjobb külföldi előadásának választották. A nemzetközi színházi szakma figyelme a Kolozsvári Színházra irányult.

Előadásaikat még a következő országok közönsége is láthatta: Ausztria (Graz). Bosznia-Hercegovina (Szarajevó). Csehország (Pilsen, Prága). Dél-Korea (Daejon, Szöul). Finnország (Helsinki, Nurmes). Franciaország (Avignon, Bayonne, Chatillon, Cognac, Dijon, Grenoble, Párizs, Seyne- sur- Mer). Kolumbia (Bogotá), Lengyelország (Gdansk, Katowice, Radom, Torun). Luxemburg, Macedónia (Szkopje), Magyarország (Budapest, Debrecen, Gyula, Kisvárda, Nyíregyháza, Pécs, Szolnok), Moldávia (Kisinyov). Nagy –Britannia (Derry, Glasgow, Leeds, London, Oxford). Németország (Giessen), Olaszország (Nápoly, Róma, Torino), Portugália (Porto), Spanyolország (Barcelona, Sitges), Szerbia (Belgrád, Nagybecskerek, Nagykikinda, Újvidék), Szlovákia (Kassa, Komárom, Rimaszombat), Szlovénia (Ljubljana), Törökország (Trabzon).

Tompa Gábor több mint egy órán keresztül, két nyelven, sorjázta mindazon sikereket, melyeket a színház vezetésével elért. A ma színháza azt a gondolatot igyekszik megvalósítani, melynek tartalma a modern, mindenkihez szóló színházi nyelv. A színház teljesíti azt a feladatot, amit a kor kér, a maga egyéni, forma nyelvén, szóljon közönségéhez. A rendkívül jól átgondolt, gazdag program a ma színházi életének egy bizonyos meghatározott gondolatsorát, részesíti előnyben.

A 2013/2014 évadban a következő bemutatókat igyekeznek megtartani: Johannes von Tepl: A földműves és a halál. Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam-című előadás Michal Docekal rendezésében. Demény Péter: Bolero. Roger Vitrac: Viktor, avagy a gyermekuralom. Miroslav Krleza: Léda. A. I. Vvegyenszkij: Ivanovék karácsonya. Stephen Sondheim: Sweeney Todd, rendező Dragoş Galgoţiu. Caravaggio című előadás, rendező: Robert Woodruff. Stephanie Robinson & Theodore Shank: Serena in X-tremis. A tervezett 9 előadásból: négy stúdió, a többi nagytermi előadás.

Az első bemutató igazi színházi csemegének számítható. Johannes von Tepl „A földműves és a halál” című misztériumjátéka a XV. században íródott. Azóta magyar nyelvű fordításban eddig még nem jelent meg, nem került közönség elé. A kolozsvári előadás egyben országos bemutatónak is számítható. A szöveg színpadi adaptációja a középkori szerző misztériumjátékán átvonuló, a halállal folytatott monológszerű perlekedést fordítja le napjaink korszerű nyelvére. A tévéstúdiók high-tech világát felidéző szcenográfiába helyezett „haláltánc” a népszerű, ugyanakkor rejtélyes médiaceleb, televíziós műsorvezető és producer saját valóságshow-ja. A főszereplő K.-t, felesége váratlan halála megdöbbentő elhatározásra juttatja: az óriási tetszésindexszel bíró televíziós műsor utolsó adásának témája az őt rögeszmésen foglalkoztató öngyilkosság gondolata, anyaga pedig a középkori Johannes von Tepl „A földműves és a halál” című műve. Felesége halála ugyanis képtelenné teszi, hogy saját szavaival búcsúzzon el az életétől, amelyet mindenestől folytathatatlannak tart. A rendező Mihai Măniuţiu, a Kolozsvári Nemzeti Színház menedzsere. Az elmondások szerint, modern mozgási lehetőséget alkalmaz, amely közelebb áll a ma nézőjéhez. Az előadás zenéjét Şerban Ursachi szerezte, az eredeti dalok szövegét Jónás Tamás és Visky András írta.

A tévéshow- előadásban fellépnek: Dimény Áron, Váta Loránd, Györgyjakab Enikő, Kató Emőke, Vindis Andrea, Kézdi Imola, Albert Csilla, Farkas Loránd, Sinkó Ferenc, Varga Csilla, Orbán Attila, Csutak Réka, Viola Gábor, Laczó Júlia, Kántor Melinda, Sigmond Rita, Marosán Csaba, Imre Éva, Balla Szabolcs. A sajtótájékoztatón jelen volt a látványtervező: Adrian Damian, a koreográfus: Vava Ştefănescu. Amint kiderült, inkább gyakorlatban bizonyítanak, mint szóban.

Ígéretek hangzottak el azzal kapcsolatban is, hogy a valamikor nagy sikerrel játszott darabokat új szereposztásban előadják. De terveznek nyílt próbákat is, melyen a közönség bepillanthat a kulisszák mögé. A közönség jobban megismerheti azt a belső vívódást, amit a művész az általa alakított figurában a próbafolyamat alatt megél. A színház vezetőségének érdeke az új arcok, új gondolatok, új megoldások nyitott fogadása.

A 2013/2014-es évad színpadi függönye felment. Ezután a tények bizonyítanak.

Csomafáy Ferenc