Értékek mentek tönkre a tűzben

A teljes kárt nehéz felbecsülni, áll a görögkatolikus püspökség közleményében. Fotók: Facebook/Bihar megyei Prefektúra
A teljes kárt nehéz felbecsülni, áll a görögkatolikus püspökség közleményében. Fotók: Facebook/Bihar megyei Prefektúra
Antik kályhák és szecessziós csillárok estek a nagyváradi Görögkatolikus Püspöki Palotát érintő tűzvész martalékául. A teljes kárt nehéz felbecsülni, áll a püspökség közleményében.

Szombat este pusztító tűz keletkezett, melynek során tönkrement a püspöki palota tetőzete, valamint nagyrészt az emelete is. A püspöki palota épülete nem volt árammal ellátva, csupán a külső díszkivilágítás működött, mely hozzá van kapcsolva az utcai világításhoz – áll a görögkatolikus püspökség közleményében.

Vasárnap megalakult a tűzoltók, a rendőrség, valamint a püspökség képviselőiből álló bizottság, amely kivizsgálja a tűzvész okait. Mihelyt a bizottság rendelkezésükre bocsátja az eredményeket, közzé fogják azokat tenni.

Értékek

A püspöki palota tetőzete teljes mértékben tönkrement. Az értéket nehéz felbecsülni – csak a tetőzet rendbehozatala, anyagok nélkül, kétszázezer euróba került. A rézből készült tetőt és a tető díszítőelemeit Olaszországból kapták, adományként.

Több építészeti és belső díszítőelem is tönkrement akkor, amikor a mennyezet leszakadt, illetve a tűzoltás következtében. Az épület kétszínű márvánnyal borított előcsarnokkal rendelkezett, mely felett szecessziós stílusú üvegből készült mennyezet volt – s a színes üvegen átszűrődő fény betöltötte az egész előcsarnokot. A bejárati oszlopon egy szecessziós stílusú bronzlámpa volt, a falakon hasonló világítótestekkel. A termekhez vezető bejáratnál Demetriu Radu, a palotát építtető püspök emblémája volt található. A termekben négy értékes, majolikából készült kályha volt, továbbá egy neogótikus, valamint egy szecessziós csillár. Ezek értéke is nehezen felbecsülhető, áll a közleményben.

Tizenkilencedik századi ablaküvegek, roletták, intarziás parketta, eklektikus stílusú ajtók is tartoztak a püspöki palotához. Még a bronzkilincsek is valódi mesterművek voltak. A falakat díszítő festés az 1900-as évek művészetéről tanúskodott. Az emeleten egy másik színes üvegablak is volt, a kápolnában pedig újbarokk stílusú díszek voltak találhatók. A tornyok és a tető fém díszítőelemeket tartalmazott.

Tragédia

A görögkatolikus püspökség bizottsága az elkövetkezendőkben felméri azt, hogy mindez milyen mértékben ment tönkre, s mi az, ami még megmenthető. Jelenleg a püspökség főként a falak ledőlésének a veszélyét igyekszik kizárni, majd elkészítik az újjáépítési tervet. „E szomorú esemény tragédia mind a görögkatolikus egyház, mind Nagyvárad számára, ugyanis ez az épület műemlék, a nagyváradi közösség történelemmel és jelentőséggel teljes emblémája” – áll a közleményben. Az eklektikus stílusú palotát 1905-ben avatták fel, ifj. Rimanóczy Kálmán tervezte. 1948-ban a kommunista rezsim kisajátította és művészeti népiskolává, majd megyei könyvtárrá alakította. A palotát 2005-ben szolgáltatták vissza a görögkatolikus püspökségnek, mely azóta rendbehozatta a tetőt, a homlokzatot és az udvart. „Bízunk a Jóistenben, aki soha nem hagyott el bennünket. Ő segít majd nekünk, az összes jóindulatú emberrel együtt” – olvasható a közlemény végén.