Erőteljes brüsszeli lobbitevékenységre készül Vincze Loránt, a FUEN új elnöke

Erőteljes brüsszeli lobbitevékenységre készül Vincze Loránt, a FUEN új elnöke
Erőteljes brüsszeli lobbitevékenységre készül Vincze Loránt, az európai őshonos nemzeti kisebbségeket tömörítő Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) szombaton megválasztott elnöke.


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) külügyi titkára a Maszol.ro hírportálnak adott hétfőn interjút megválasztása körülményeiről és terveiről.
Elmondta: brüsszeli lobbitevékenységre vállalkozott, ami “folyamatos jelenlétet, folyamatos kopogtatást, ajtónyitogatást, partnerekkel való találkozást jelent az Európai Parlamentben, az Európai Bizottságban, Strasbourgban“. Előnynek tekintette, hogy évek óta Brüsszelben él, ismeri az Európai Unió intézményrendszerét és megvannak a személyes kapcsolatai, amelyek révén a FUEN és a kisebbségek érdekében felléphet.

Fontos feladatnak tartotta a konferenciák, találkozók és olyan rendezvények szervezését is, amelyek nemcsak a kisebbségek jogköveteléseiről szólnak. Utóbbiak sorában említette az európai kisebbségek labdarúgó-bajnokságát, melyet huszonöt csapat részvételével júniusban szerveznek meg az olaszországi Dél-Tirolban.

Vincze Loránt megjegyezte, ő az első kelet-európai elnöke a 67 éve működő FUEN-nek. Hozzátette: a nyugat-európai nemzeti kisebbségek által létrehozott szervezetbe a vasfüggöny leomlása után nyertek felvételt a kelet-közép-európai térség, majd a volt szovjet tagköztársaságok kisebbségi képviselői. Az erőviszonyok átrendeződése tükröződik a megválasztásában. Azt is hozzátette azonban, hogy a magyarországi, horvátországi, lengyelországi és romániai német szervezetek is őt támogatták a németországi dán ellenjelöltjével szemben.

Úgy vélte, megválasztásában fontos szerepet játszott, hogy a FUEN alelnökeként ő koordinálta a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés kidolgozását. “Mindig azt látták tőlem, hogy valóban elkötelezett vagyok az összeurópai kisebbségi érdekképviselet iránt. Természetesen én bárhol elismerem: a szándékunk igenis az, hogy a magyar érdekeinket ebben a keretben jelentessük meg, és úgy tálaljuk, hogy ez egy összeurópai probléma, amelyre európai megoldást kell találni” – jelentette ki.