Erőszakos Ön? Sajnos jellemző…

Akt.:
Erőszakos Ön? Sajnos jellemző…
Sokan szenvednek családon belüli és kívüli erőszaktól, jellemző ez Romániában. Bihar megyében összesen egy menedék van áldozattá vált nőknek, de így is „jól állunk”.

Nem is tudja pontosan a kormány, hányan esnek áldozatul mostanság Romániában családon belüli erőszaknak vagy más zaklatásnak. Ez úgy derült ki, hogy Biró Rozália szenátor kérvényezte a szükséges adatsorok kibocsátását, de azt a választ kapta, hogy csak később tudják ezeket kiadni. Az apropót az szolgáltatta, hogy november 25-én volt a Nőkkel Szembeni Erőszak Elleni Világnap. Kormányzati adatok híján is tudott azonban releváns adatokat ismertetni tegnapi nagyváradi tájékoztatóján a politikus.
Az INSCOP Intézet idén júliusi felmérése szerint az országban a polgárok 43,5%-a tud arról, hogy ismerősei körében családon belüli erőszak zajlik. 69% arról értesül, hogy feleség az áldozat, 37,9% arról, hogy gyerek, míg 19% arról, hogy idős személy. Biró Rozália szerint „közben az állami intézkedések a nullához közeliek”.

A nő tulajdon?!

A kutatás eredményei szerint a lakosság 30,9%-a úgy véli, a nő maga is felelős azért, ha megverik, 8% szerint a verés szükséges, 6% szerint férfias dolog, míg 7,3% szerint a nő egyszerűen a férfi tulajdona.
Ugyanakkor a lakosság 75%-a egyetért azzal, hogy a bántalmazott fél jogosan hagyja el a párját, ha megteszi, 50% szerint pedig az ilyen erőszak közügy. Azért is vegyes képet mutat a felmérés, mert közben 50% úgy gondolja, hogy a családon belüli erőszak normális. Egyébként van, amikor férfiak szenvedik el a bántalmazást.
Egy másik felmérést idén készítettek uniós szinten. Eszerint a legjobb a helyzet például Finnországban és Lettországban. Romániában a nők 30%-át 15 éves kora előtt éri fizikai és/vagy szexuális bántalmazás. A nők 24%-át későbbi életkorukban a partnerük bántalmazza, a többieket idegen. Ugyanakkor a nők/férfiak 30–39%-a pszichológiai terror, ilyen bántalmazás áldozata. Érdekesség, hogy míg az EU szintjén bármiféle szexuális zaklatásról a nők 55%-a számolt be, ezzel szemben Romániában csak 11%. Biró Rozália igenlően válaszolt arra a felvetésünkre, hogy ez azért lehet-e, mert Románia alulfejlett, és itt sokan nem is értik, miről van szó, csak áldozatokká válnak.
Bár Románia már rég vállalta, uniós szintű, megfelelő jogszabályi kerete még most sincs. A politikus, aki tömörülésének nőszervezeti vezetője is, közölte: ők viszont a következő hetekben felvilágosító rendezvényeket tartanak abban a 23 megyében, ahol a nőszervezetnek kirendeltsége van. Hogy nálunk mikor lesz ilyen, az még nincs eldöntve, amint el lesz, közöljük.

Az egyetlen

Mint megtudtuk, Bihar megyében egyetlen olyan menhely van, ahol a bántalmazott nők és gyerekeik segítséget és szállást kérhetnek. Az állam nem működtet ilyet, hanem az egyetlent Püspökiben üzemelteti a Plopii Fără Soţ szervezet, amely más szociális projektekkel is foglalkozik. Jelenleg tíz rászoruló nőnek és gyereknek tudnak menedéket biztosítani, most négy hely épp szabad. A pontos címet az áldozatok védelmében nem adhatjuk ki, ha van rászoruló, szerkesztőségünket hívhatja, és az egyik illetékes elérhetőségét fogjuk megadni, aki ellenőrzés után esetleg tovább intézkedik majd. Az adott menhelyen elvileg hat hónapig tartózkodhatnak, de ha ennyi idő alatt nem találnak megoldást, akkor indokolt esetben még ugyanennyivel hosszabbítható. Az ország legtöbb részén amúgy egyetlen ilyen menhely sincs, úgyhogy mi e kicsivel „még jól állunk”, a politikus közlése szerint.

Szeghalmi Örs