Erőszak helyett több mosolyt

Erőszak helyett több mosolyt
Nagyvárad- Pénteken délelőtt az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor. Emberi jogi kérdések, valamint a Nőszervezet által rendezett Mosolygó karácsonyt! voltak a témák.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján Biró Rozália RMDSZ-es szenátor arra hívta fel a figyelmet: minden év december 10-én az Emberi Jogok Világnapját ünnepeljük Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata ENSZ-közgyűlés általi elfogadásának és kikiáltásának tiszteletére. Meglátásában bár a kezdeményezés óta több mint öt évtized eltelt, sajnos még napjainkban is sok ok van az aggodalomra, hiszen azt lehet tapasztalni világszerte, hogy több millió ember szabad vélemény nyilvánítása, vallásgyakorlása stb. veszélyeztetve van. Félniük kell meggyőződőseik miatt, ezért hiába létezik számos régebben vagy a közelmúltban elfogadott, az alapjogok tiszteletben tartására és a fenntartható fejlődésre vonatkozó dokumentum (mint például az Agenda 2030), ha nincs meg a kellő politikai akarat ezek gyakorlatba ültetésére, nincs társadalmi párbeszéd, nincsenek biztosítva kellő mennyiségű pénzügyi és humán erőforrások, akkor az erőfeszítések hiábavalóak.

Nők elleni erőszak

Egy másik témára áttérve a szenátor asszony arról számolt be, hogy a Romániai Nők Szervezete (AFR) és az RMDSZ Nőszervezet idén is tartalmas rendezvényekkel töltötte ki a 16 Akciónap a nők elleni erőszak ellen elnevezésű nemzetközi kampányt, mely zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben. A figyelemfelkeltő kampányt 1991 óta világszerte november 25–december 10., a nők elleni erőszak felszámolásának és az emberi jogok világnapjai között rendezik meg azzal a céllal, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét a nők elleni erőszakra, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra ennek minden formájának megszüntetése érdekében. Az idei kampány, amelynek témája Az otthoni békétől a világbékéig: hozzáférhető oktatást mindenkinek volt, arra fókuszált, hogy a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, amely többek között az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti és veszélyezteti. „A romániai valóságból kell kiindulnunk, ami a nők elleni és a családon belüli erőszakos cselekedeteket illeti, és ki kell mondani: mentalitásváltásra van szükség annak érdekében, hogy beszélni merjünk arról az erőszakról, amely napjainkban is megnehezíti a nők életét. Azt gondolom, hogy az oktatás révén meg tudjuk előzni és akadályozni az ilyen eseteket a romániai társadalomban” – hangsúlyozta Biró Rozália. Megjegyezte: fontos volna, hogy a sürgősségi esetek hatékony kezelésére olyan menedékhelyek, központok létesüljenek az állam támogatásával, amelyekben elszállásolhatóak az erőszakos cselekedetek áldozatai. Ugyanakkor törvények módosítására is szükség van annak érdekében, hogy ne az erőszakot elszenvedett személynek és kiskorú gyermekének kelljen elhagynia otthonát, hanem az erőszakot elkövető félnek. Amúgy Romániában minden negyedik nő szenvedő alanya az erőszak valamilyen formájának, és például 2013-ban az áldozatok 34-40 százalékát olyan nők tették ki, akiket családon belül ért erőszak.

Mosolygó karácsonyt!

Biró Rozália arról is beszélt: az országos RMDSZ Nőszervezet idén is lebonyolítja a Mosolygó karácsonyt! elnevezésű jótékonysági akciót, a váradi szervezet 188, gyermekotthonban/ intézetben nevelkedő, gyermek és fiatal részére szervez ajándékgyűjtést. Partnerségben a Nagyváradi Állami Filharmóniával, a Pro Seleus Egyesülettel és diákok közreműködésével, december 15-én, kedden 16 órától egy jótékonysági előadásra várnak minden kedves érdeklődőt a filharmóniába. A névre és személyre szóló ajándékokat a magyar oktatású iskolák diákjai, a váradi evangélikus és unitárius egyházközségek, a szőllősi református egyházközség, a katolikus, az evangélikus óvoda, a nagyváradi RMDSZ-körzetek, a városi tanács RMDSZ frakciója és magánszemélyek adományozzák Bihar megye különböző települések intézeteiben/ gyermekotthonaiban nevelkedő gyermekeknek.

Ciucur Losonczi Antonius