Erősödő kétoldalú kapcsolatok

Erősödő kétoldalú kapcsolatok
Az RMDSZ nagyváradi székházában dr. Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő és dr. Muraközi István berettyóújfalui polgármester 3000 méter hosszú nemzeti színű szalagot adott át.

A több tekercs szalagot Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet elnöke vett át szerda délben.

Dr. Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő felidézte, hogy március 15-hez közeledve immár 3. alkalommal jöttek Nagyváradra, hogy átadjanak piros-fehér-zöld színű szalagokat, melyekből szorgos kezek kokárdádat készítenek, tavaly például körülbelül 14-15 ezer darabot. Reményét fejezte ki, hogy Biró Rozália kezdeményezéséből hagyomány teremtődött, és képletesen szólva lesznek olyan utódok, akik az RMDSZ és a magyar kormány közötti együttműködés alapjait jelentő téglákra tovább építkeznek. Megjegyezte: ezt a szorosabb kapcsolatot erősítette a 2016. december 11-i választásokat megelőző kooperáció is, illetve Orbán Viktor miniszterelnök szatmárnémeti kampánybeszéde, melynek meg is lett a szép eredménye, hiszen az RMDSZ kiválóan szerepelt. Hangsúlyozta: nem csupán a határ menti térségben van szükség erre az együttműködésre, hiszen ha az elszakított nemzettestek közelednek egymáshoz, a sebek könnyebben begyógyulnak. Mint mondta, ennek jegyében fog beszédet mondani Cseke Attila szenátor, megyei RMDSZ-elnök társaságában március 15-én, délután 17 órakor Margittán.

Dr. Muraközi István berettyóújfalui polgármester úgy fogalmazott: áthoznak egy szép színű, de élettelen anyagot, melyből aztán az itteniek munkája nyomán nemes tárgy lesz. A honatyához hasonlóan ő is felelevenítette, hogy az együttműködés több éves múltra tekint vissza, és olyannyira megtelt tartalommal, hogy napjainkban már több síkon kollaborálnak, nem csupán a Magyar Kultúra Napja apropóján. Egyre több eseményt szerveznek közösen, és az időmúlásával ez csak fokozódik- vélekedett, arra utalva ezzel, hogy kerékpárút létesült Nagyvárad és Berettyóújfalu közt, illetve ideiglenes határátkelő nyílt Pocsaj és Biharfélegyháza között.

Javuló kapcsolatok

Biró Rozáliától megtudtuk, hogy a szalagokat a helyi Nőszervezetek fogják megkapni, a kokárdák pedig értelemszerűen az ünnepnapon kerülnek majd kiosztásra. Megjegyezte: az ajándéknak köszönhetően minden kokárdaigényt ki tudnak elégíteni, hiszen korábban volt már rá példa, hogy nem mindenkinek jutott. Mint a Képviselőház külügyi bizottságának elnöke üdvözölte, hogy úgy tűnik, ismét pozitív irányba mozdultak el a román- magyar kapcsolatok, ezt fémjelezte nemrég a két külügyminiszternek a találkozása. Szerinte a testvéri jó viszony természetes kell legyen, hiszen két szomszédos államról van szó. Reményét fejezte ki, hogy a mostanában megtapasztalt lényegi változás oda vezet, hogy ismét lesznek közös kormányülések, tartalommal telik meg a gazdasági, valamint a nemzeti kisebbségek jogaival foglalkozó vegyes bizottságoknak a tevékenysége, hiszen mindezek ahhoz is hozzájárulnak, hogy kisebbségként otthonosabban érezzük magunkat Romániában, jobban érvényesüljenek a jogaink, egymást elfogadva és tisztelve tudjunk jövőt építeni.

Ciucur Losonczi Antonius