Erősödhetnek a tünetek

Erősödhetnek a tünetek
Milyen hatása van a hirtelen időváltozásnak, s az évszakhoz képest szokatlanul hideg időnek a szervezetünkre, mit kell szem előtt tartanunk ilyenkor?

Dr. Liciniu Venter, a Bihar megyei Mentőszolgálat orvosi igazgatója kérdésünkre elmondta: a hidegfront első sorban a szív és érrendszeri betegségekben szenvedők számára kedvezőtlen, ezenkívül a hidegnek önmagában is érösszehúzó és ebből kifolyólag vérnyomásnövelő hatása van, az ischaemiás szívbetegség okozta mellkasi fájdalom (angina pectoris) is gyakrabban előfordul ilyenkor. A spondilózis és a többi reumatikus betegség tünetei is erősödhetnek, tette hozzá a mentőszolgálat orvosi igazgatója. Főleg az fontos, hogy a krónikus betegek ne feledkezzenek el a szokásos kezelésről, az érintettek minél kevesebbet tartózkodjanak kint és öltözködjenek az időjárásnak megfelelően.

Dr. Ilyés Károly nagybáródi háziorvos arra hívta fel a figyelmet: az asztmások számára is kedvezőtlen lehet ez az időjárás, erősödhetnek a tünetek, a krónikus bronchitisben szenvedőkre ugyanez érvényes. Aki tudja, hogy ilyesmiben szenved, lehetőleg ne menjen ki ilyenkor. Ezenkívül pedig, akik falun élnek, vigyázzanak arra, hogy ne vigyék túlzásba a ház körüli munkát, mert hideg, esős időben könnyebben kaphatnak el különféle légúti fertőzéseket.