Világnap

2020.11.25. 08:49

November 25., a nők elleni erőszak megszüntetésének napja

Nagyvárad is csatlakozik azokhoz a kampányokhoz, melyeket a Román Rendőrség szervez november 25-e, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából. A programokat a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Lámpás Alapítvány és a Filantropia Egyesület közösen szervezi.

BN-összeállítás

A megelőzési jellegű, információs kampány november 25.–december 10. között zajlik a megyében, online kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek diákok és hallgatók számára szakemberek vezetésével. Szintén a program keretében a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjai rajzokat készítettek, melyeken a családon belüli erőszak elleni üzeneteket jelenítettek meg. A rajzokat elektronikus formában elküldték a rendőrségre és a partnereiknek, ezeket az Împreună pentru siguranța bihorenilor (Együtt a Bihar megyeiek biztonságárt) elnevezésű blogra töltik majd fel. Egyébként a kampány zárónapja is egy világnap, az emberi jogok világnapja.ű

Bright Sky

A Román Rendőrség egyébként egy applikációt is létrehozott, melyet szintén népszerűsítenek ebben az időszakban. Az applikáció neve Bright Sky, a kampány elnevezése ugyanez. A népszerűsítés céljából a rendőrök forgalmas helyeken beszélgetnek majd a helyiekkel a családon belüli erőszakról és mutatják be az applikációt. A Bright Sky ingyenesen letölthető az App Store és Google Play Store áruházakból, román, angol és magyar nyelven is használható. ,,Az applikáció támogatást és információkat nyújt olyan személyek számára, akik bántalmazó kapcsolatban élnek, avagy akik aggódnak egy ilyen helyzetben lévő ismerős személy miatt” – olvasható az app kezdőlapján. Továbbá egy olyan adatbázist is rendelkezésre bocsátottak ezen keresztül, mely által könnyen segítséget kérhet az áldozat, illetve ismertetik azokat a törvényes előírásokat is, amelyek az áldozatot védelmezhetik. Egyébként az applikációt rejtett módban is lehet használni, amennyiben ezt választjuk, egy időjárásjelentő applikációként jelenik meg a mobiltelefonon.

Statisztikai adatok

Családon belüli erőszaknak minősül, ha a család egy vagy több tagja pszichológiai, fizikai, szexuális, gazdasági, szociális, lelki stb. bántalmazásnak van kitéve. Idén, január 1-től október 30-ig Bihar megyében 540 alkalommal jegyeztek családon belüli erőszakkal kapcsolatos bűntényt, míg a tavalyi év ugyanezen időszakában 662 alkalommal. Az esetek közel felében (245 alkalommal) ütlegelésről és egyéb erőszakos megnyilvánulásokról volt szó, a többi pedig: családelhagyás – 144 eset, fenyegetés – 53 eset, gyermekfelügyeleti kihágás – 47 eset, gyermekbántalmazás – kilenc eset, zsarolás – négy eset, zaklatás és erőszak – három eset, gyilkosság – két eset, gyilkossági kísérlet – egy eset, kiskorúval való szexuális együttlét – egy eset, levéltitok megsértése – egy eset, kötelező oktatástól való eltiltás – egy eset, az ideiglenes védőintézkedés megsértése – 24 eset.

A legtöbb esetet vidéki környezetben jegyezték, összesen 273-at, 267-et pedig városi környezetben. Az esetek nagy része, 456 otthon történt, 84 pedig nyilvános helyen. A családon belüli erőszak áldozatainak nagy része nő, 73 százalék, a maradék 27 százalék férfi. Az áldozatok húsz százaléka kiskorú. Az esetek 51 százalékában házastársak közötti konfliktus volt, 15 százalékban partneri viszonyban élők között, a többi esetben gyermek-szülő vagy rokonsági kapcsolatról volt szó. Az év első 10 hónapjában a Bihar megyei rendőrök 123-szor alkalmazták az ideiglenes védőintézkedéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában