Erősítenék a testvérvárosi kapcsolatot

A testvérvárosok képviselői a Hazaváró Édesanya szobránál
A testvérvárosok képviselői a Hazaváró Édesanya szobránál
A testvérvárosi kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről tárgyaltak Érmihályfalván a helyiekkel Hajdúnánás és Balmazújváros képviselői csütörtök délután.

“Ne csak egymás városnapjainak látogatásában és az ünnepi rendezvényeken való részvételben merüljön ki a testvérvárosi kapcsolat.” Így foglalta össze annak a találkozónak a célját Nyakó József érmihályfalvi polgármester, melyen Hajdúnánás és Balmazújváros küldöttségeit fogadták egy úgynevezett munkaebédre. A házigazda elöljáró szerint az intézmények közötti kapcsolatokat is érdemes lenne erősíteni, továbbá a két Hajdú Bihar megyei város fejlődése példa lehet az érmellékinek. Dr. Veres Margit balmazújvárosi polgármester üdvözölve a kezdeményezést elsősorban a fiatalokat érintő nyári, kulturális események szervezésében látott lehetőséget, hasonlóan a fiatalokra alapozott együttműködésben látta a jövőt dr.Csiszár Imre hajdúnánási alpolgármester (ami nem véletlen, hiszen a hajdúsági város önkormányzatában elsősorban az oktatás és ifjúságpolitika a feladatköre). A továbbiakban ismerősként üdvözölte a megjelenteket Karsai Attila helyi alpolgármester, Takács Erika balmazújvárosi közművelődési tanácsos és Szilágyi Erzsébet, a Nánás Pro Cultura Nonprofit Kft. ügyvezetője, akik konkrét ötleteket is soroltak.

Vannak hasonlóságok

Helyi részről Zeffer Tímea igazgatónő a középiskolát, Varga Róbert aligazgató az általános iskolát mutatta be, Sălăjan Emőke óvónő és Gábor Éva tanítónő ugyancsak az oktatás helyzetéről beszélt, utóbbi alelnökként ismertette az RMDSZ-nőszervezet munkáját is. Csűri József igazgató az Egészségügyi-Szociális Központot mutatta be, míg Borbély-Simon Csaba igazgató a művelődési ház szerteágazó tevékenységét ismertetve, illetve máris több szóbeli meghívót nyújtott át a vendégeknek különböző eseményekre. A bemutatkozásokat követő kötetlen beszélgetés során kiderült sok hasonlóság, amivel a közösségek vezetői találkoznak. Például az, hogy az infrastrukturális fejlettségektől függetlenül ugyanúgy nehéz megmozgatni a lakosságot mondjuk egy kulturális esemény kedvéért, vagy, hogy mindenütt inkább a (vélt vagy valós) jogaival van tisztában a polgár, mint kötelezettségeivel. A megjelentek oldott hangulatban “ötleteltek” az együttműködés lehetőségeiről, ami egyebek mellett a kultúrára, az oktatásra, szociális témákra, szabadidős tevékenységekre terjed ki.

Rencz Csaba

Címkék: