Erős Európát, fejlődő Erdélyt! – bemutatta választási programját az RMDSZ

Erős Európát, fejlődő Erdélyt! – bemutatta választási programját az RMDSZ
Csütörtökön Kolozsváron mutatta be Erős Európát, fejlődő Erdélyt! című választási programját az európai parlamenti választásokra az RMDSZ. A panelbeszélgetésen Kelemen Hunor szövetségi elnök mellett részt vettek az alakulat európai parlamenti képviselőjelöltjei is.


‘A jól működő Európai Unió (EU) a legjobb politikai megoldást jelentené Európa népei, így az erdélyi magyarok számára is. Az RMDSZ elsőként kezdett el dolgozni Románia EU-s csatlakozásáért. Ma sem tudjuk elképzelni jövőnket az Európai Unión kívül’ – fogalmaz a dokumentum, amely azonban megállapítja: ‘A csatlakozáskor megfogalmazott elvárásaink nem mindegyike teljesült. Részben csalódottak vagyunk, de tudjuk, az Uniónak továbbra sincs alternatívája’.
A program szerint az erdélyi magyarságnak is az az érdeke, hogy erős legyen az Európai Unió, hiszen ‘másképp nincs esélye a globális versenyben’, és így biztosítja Erdély további fejlődését is.

‘Soha nem volt még ekkora tétje az EP-választásoknak, mint most. Május 26-án eldől, hogy azok lesznek többségben, akik nyitottak az őshonos kisebbségek ügye iránt, vagy azok, akik nem akarnak tudomást venni jogainkról, törekvéseinkről. Eldől, hogy településeink tovább fejlődnek-e az uniós forrásokból, gazdáink kapnak-e területalapú támogatást, vagy csökkenni fognak ezek a pénzösszegek. Május 26-án eldől, hogy erős magyar képviselet fog dolgozni értünk Európában, vagy csak a magyarellenes román politikusok hangja fog hallatszani Brüsszelben. A feladatunk tehát kettős: harcolni a magyar ügyért, és harcolni a magyarellenességgel szemben’ – írja a választási programban.

A program öt pontban fogalmazza meg az RMDSZ legfontosabb célkitűzéseit: hogy kiharcolják az európai kisebbségvédelmi törvényt, hogy elérjék, hogy több uniós pénzt adjanak a fejlesztésekre, hogy támogassák a gazdákat, hogy minden polgár az EU teljes jogú állampolgára legyen, és hogy felépítsék az új nemzedékek új Európáját.

www.agerpres.ro